Tri dni po začetku ruske invazije na Ukrajino je, na prošnjo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, nastala bojna formacija Mednarodna legija teritorialne obrambe Ukrajine. V to enoto so pričeli množično prihajati tuji državljani z namenom obrambe Ukrajine pred neupravičeno rusko agresijo na teritorialno integriteto Ukrajine. Tekom vojne so se razvile tudi druge vojaške tvorbe (nekatere so nastale že leta 2014 zaradi vojne v Donbasu), kot so: Gruzijska Nacionalna Legija, bataljon Džokharja Dudajeva, bataljon Šejk Mansur, Ruski Prostovoljni Korpus in Legija Svoboda Rusije. Slednji dve sta sestavljeni večinoma iz ruskih državljanov. Zakaj se Rusi bojujejo proti lastnim oboroženim silam? Kakšno je vojaško delovanje teh formacij, cilji in ideologija, ki jih je pripeljala do bratomorne situacije? (1, 2, 3, 4, 5, 6)

Rusi proti rusom

Vojna v Ukrajini je med ruskim prebivalstvom ustvarila nove pomisleke in okrepila protivladno mišljenje, ki stremi k preoblikovanju ruske politike in ustavitvi Putinovega režima. Nasilje in neupravičena agresija na svobodno državo je sprožila ustanovitev dveh omenjenih ruskih vojaških formacij, Ruski Prostovoljni Korpus (v nadaljevanju RPK) in Legija Svoboda Rusije (v nadaljevanju LSR), ki ju sestavljajo ruski državljani, nasprotniki trenutne ruske politične ideologije – ljudje, ki si želijo drugačne prihodnosti za svojo državo. (1, 2, 3)

 • Ustanovitelj RPK, Denis Nikitin, in skupina sama sta ideološko skrajno desni, po nekaterih trditvah celo neonacistični. Bojno formacijo po večini sestavljajo ruski emigranti, ki jih združuje predvsem nasprotovanje Putinu. Enota trdi, da je del ukrajinskih oboroženih sil, vendar ukrajinski vojaški uradniki le-to zanikajo. (1, 2)
  • RPK je bila ustanovljena v Ukrajini, avgusta 2022. Skupina je aktivna preko meje (na ruskem ozemlju) že dlje časa – prevzela je odgovornost za napade na Rusko zemljo marca 2022 ter vdor v Belgorodsko regijo. Ukrajinska vojaška obveščevalna agencija trdi, da je RPK neodvisna skupina znotraj Rusije, ki ima enoto tudi v ukrajinski tujski legiji. Slednja medtem zatrjuje, da nima nobene zveze z RPK. (1)
  • Pripadnik RPK, pod bojnim vzdevkom Kardinal, je za Reuters prek klica na aplikaciji Signal februarja 2023 povedal, da enota šteje do 200 borcev, (Reuters te številke ni mogel neodvisno preveriti).
  • Enota na svojih socialnih medijih kot je Telegram sporoča, da si želi razpada sodobne Rusije po etničnih linijah. Enotna naj bi ostala zgolj manjša ruska država, v kateri bi bili Rusi prevladujoča etnična skupina.
   • Povedano na kratko: Ruska federacija je sestavljena iz 21 teritorijev (nekatere federalni distrikti, druge avtonomnejše republike) s centrom v Moskvi in Peterburgu. Etnično je cca 70% prebivalstva ruskega, ter med preostankom 190 etničnih manjšin. Glede na velikost države, je mnogo regij daleč stran od centra; s tem jača slabljenje Kremlina težnje po neodvisnosti. Omenjena dinamika je bila na delu v 90tih, med ruskim razsulom po razpadu CCCP, kar je privedlo do prelivanja krvi na Kavkazu (Čečenija, Dagestan, et al). Četudi uspe Putin po prevzemu oblasti državo ponovno centralizirati, se trenja nadaljujejo zaradi mačehovskega odnosa centra do periferije, še posebej do regij z etničnimi manjšinami. Epohalna ironija bi bila, da Putin z napadom Ukrajine privede do razpada federacije – njegove največje nočne more (1, 2).
 • Prisotnost ruskih skrajno desnih skupin na obeh straneh konflikta je znak ideološkega razpada ruskega ultra-nacionalističnega gibanja. Zapletena zavezništva v času vojne meglijo eno od Putinovih utemeljitev za invazijo – “osvoboditev Ukrajine izpod neonacistov”. Mark Galeotti, avtor več knjig o ruski vojski, je dejal, da obe skupini sestavljajo protikremeljski Rusi, liberalci, anarhisti in celo neonacisti. (1)
 • LSR je druga bojna formacija, ki po ocenah sestoji iz več sto do skoraj tisoč pripadnikov ruske narodnosti in je bila ustanovljena v marcu leta 2022 kot odgovor na rusko invazijo Ukrajine. Velikost formacije naj bi obsegala dva bataljona. Legija je domnevno prav tako sestavljena iz ruskih disidentov, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini.  (1, 2, 3)
  • Tajnost je za Ruse, ki se borijo v teh enotah izjemnega pomena. Njihovo natančno število osebja je strogo zaupno, položaje je težko razkriti, njihove izjave pa so skrbno ubesedene. Tako kot RPK tudi LSR trdi, da deluje pod skupno organizacijo ukrajinskih oboroženih sil, kar vodstvo slednjih zanika.
  • Nekateri izmed borcev formacije so sodelovali tudi v bojih pri mestu Bakhmut, in sicer pretežno v artilerijskih oddelkih pod vodstvom ukrajinske vojske.
  • Trobojnico belo-modro-bele barve, ki jo je prevzela ruska protivojna opozicija in LSR, je bilo mogoče videti tudi v središču Moskve, kar kažejo videoposnetki, ki jih je objavila oborožena skupina.
  • V videoposnetku iz maja 2023 je formacija z govorcem pod bojnim vzdevkom Caesar izpostavila sledeče ideale in cilje za katere se borijo: “Želimo, da bi naši otroci odraščali v miru in bili svobodni ljudje, da bi lahko potovali, študirali in bili srečni v svobodni državi. To je nemogoče v Putinovi Rusiji, ki je gnila od korupcije, laži, cenzure, omejevanja svoboščin in množične represije.” Temu posnetku je sledil tudi večji vojaški vdor iz teritorija Ukrajine v Rusko državo.

Vojaške “ekskurzije” v Belgorodsko regijo

Med poročili o obstreljevanju in občasnih sabotažah so obmejna območja Rusije postala vse bolj nestanovitna, odkar je ta pred enim letom napadla Ukrajino. Napadi so se v večini vrstili znotraj Belgorodske regije, ki meji na Harkovsko regijo v sosednji Ukrajini. V napadih marca 2022 so se napadalci opisali kot pripadniki Ruskega Prostovoljnega Korpusa. Kasneje je v napadih v maju 2023 sodelovala tudi Legija Svoboda Rusije, pozivajoč Ruse naj pograbijo orožje in se uprejo trenutni oblasti. (1, 2)

 • Napade v marcu in decembru 2022 v regijah Bryansk in Belgorod je predsednik Vladimir Putin označil kot “teroristični napad” in obljubil, da bo zatrl ukrajinsko sabotažno skupino, ki je streljala na “civiliste”. FSB je kasneje trdil, da je bil napad ustavljen in napadalci likvidirani. Tovrstni napadi so bili po navedbah obeh oboroženih formacij šele začetek, večji napadi naj bi še sledili. Ukrajina je medtem obtožila Rusijo, da je uprizorila lažno “provokacijo” (ang. false-flag operation), vendar se je sočasno namigovalo, da so operacijo dejansko izvedli ruski protivladni partizani. (1, 2, 3)
 • Elementi RPK in LSR so 22. Maja 2023 izvedli nov, tokrat obsežnejši vdor v Belgorodsko regijo. Ruski viri so 22. maja zjutraj začeli poročati, da je napadalni odred RPK in LSR, sestavljen iz dveh tankov, oklepnega transporterja in devetih drugih oklepnih vozil, prečkal mednarodno mejo ter z minimalnim odporom zavzel naselja Kozinka in Glotovo (zemljevid operacije), napredoval v naselje Gora-Podol blizu mesta Grayvoron v Belgorodski oblasti in po nekaterih nepotrjenih navedbah in posnetkih celo ogrožal sam Grayvoron. (1, 2, 3, 4)
  • Ukrajinski uradniki so sporočili, da so bili seznanjeni z napadom, vendar so zanikali kakršno koli neposredno vpletenost ukrajinskih oboroženih sil. Racija je sprožila vrsto odzivov lokalnih in zveznih ruskih uradnikov. Guverner regije Belgorod, Vjačeslav Gladkov, je na dan napada napovedal začetek režima protiteroristične operacije, da bi “zagotovil varnost državljanov v regiji Belgorod”. (1)
  • Obe paravojaški skupini sta za ukrajinsko televizijo Suspilne povedali, da želita ustvariti “demilitarizirano območje na meji z Rusko federacijo, s katerim se ne bi moglo obstreljevati Ukrajine”, poroča britanski BBC.
  • V spopadih naj bi ruska stran uporabila tudi lovce tipa Su-25, ki so raketirali mejni prehod, po tem, ko je bil že v lasti napadalcev. V regiji je isti dan napada strmoglavil tudi ruski vojaški helikopter tipa Mi-8 za katerega pa ni potrjene korelacije z napadom. Po navedbah izgub vojaške tehnike iz spletne baze Oryx, naj bi obe strani izgubili sledeče: 
   • Rusija: 4 vozila, od katerih 3 uničena (2 tovornjaka in protitankovski top) in 1 zajeto (oklepnik BTR-82A)
   • RPK in LSR: 8 vozil, od katerih 2 uničeni in 6 zajetih (po večini lahka oklepna vozila in humveji)
  • Časnik Kommersant je poročal, da je bilo rusko oporišče Belgorod-22 obstreljeno, kar je povzročilo smrt dveh ruskih vojakov. Baza je bila v preteklosti uporabljena kot skladišče jedrskih bojnih glav. Droni so v mestu Belgorod zadeli lokalne upravne zgradbe, ki jih uporabljata ruska varnostna služba FSB in notranje ministrstvo, skupaj s carinsko kontrolno točko. (1)

Čistilna operacija po zadnjem vdoru maja 2023

Gladkov je evakuiranim prebivalcem regije sporočil, naj se še ne vračajo v napadene kraje. Obseg evakuacije ni znan; v okrožju Grayvorona naj bi oblasti postavile začasna zavetišča za približno 9300 razseljenih ljudi; umrla naj bi 2 civilista. (1)

 • Ruske sile naj bi napad odbile in napadalce potisnile nazaj v Ukrajino. Pri tem naj bi po lastnih navedbah ubile več kot 70 borcev LSR in RPK, ki so bili označeni za “ukrajinske teroriste”. Slednji sta po lastnih poročanjih zatrjevali, da nista imeli resnejših izgub, le ranjene in izgubo vojaške tehnike. V smislu človeških izgub naj bi bila po navedbah LSR uničena četa motorizirane pehote ruskih oboroženih sil. Lokalne oblasti so že odpravile t.i. protiteroristični režim, ki je varnostnim silam dal obsežna pooblastila, kot so preverjanje identitete ljudi, nadzor nad komunikacijami pa tudi morebitno evakuacijo prebivalcev iz prizadetih območij. (1, 2, 3, 4, 5)
 • Kremelj je poveljevanje zatrtju vdora predal Generalpolkovniku Aleksandru Lapinu (59). Slednji je poziral za video posnetke v regiji Belgorod, stal ob oklepnih vozilih in lajal ukaze. Njegova sposobnost poveljevanja je že bila postavljena pod vprašaj, ko je bil obtožen krivde ruskega umika iz ukrajinskega mesta Lyman v oktobru 2022. (1)

Obe oboroženi formaciji bosta v prihodnosti najverjetneje le še stopnjevali svoje napade. Pozivi upora in partizanstvo se počasi širita v obmejnih predelih rusko-ukrajinske meje. Zadnji vdor je Moskvo postavil v neprvo zadrego in na nek način izravnal slab ugled Ukrajine, ki naj bi po mesecih intenzivnih in krvavih spopadov izgubila nadzor nad Bakhmutom. Pomen takšnega napada ima lahko tudi širšo vlogo v ukrajinskih operacijah in pripravah na prihajajočo protiofenzivo, katere cilj je odtegniti ruske enote stran od juga, kjer je največ špekulacij o udarni smeri prihajajoče protiofenzive. (1, 2)