Pametni telefoni, pametne televizije in zdaj tudi pametno strelivo? Pametne krogle, znane tudi kot “vodene krogle” ali natančneje “vodeno strelivo”, so izjemno natančni izstrelki, ki lahko med letom prilagodijo svojo trajektorijo, da zadenejo premikajoče cilje. Krogle uporabljajo različne sisteme vodenja, kot so GPS, laserji ali senzorji, s katerimi  sledijo cilju in ustrezno prilagodijo svojo pot. (1, 2)

Ostrostrelci morajo pred strelom ponavadi preračunati več dejavnikov za določitev poti metka. Naloga ostrostrelca je zadeti cilje na razdaljah, ki so daljše od razdalj tipičnega strelca, ponavadi med 500m in 2000m. Ostrostrelci se zanašajo na specializirano usposabljanje, natančne puške ter kakovostno optiko. Po novem bi lahko to vse nadomestilo pametno strelivo. (1, 2)

Trenutne ovire ostrostrelcev

Ostrostrelci se morajo pri streljanju na velike razdalje spopasti s tehničnimi omejitvami svojega orožja in fizike. Ko krogla zapusti cev, se njena hitrost takoj začne upočasnjevati, zaradi  upora zraka in gravitacije. Krogle posledično potujejo v postopnem loku navzdol. Krogle so občutljive tudi na vremenske razmere, zlasti na veter, s padanjem hitrosti pa so vedno bolj občutljive na tudi razne druge okoljske vplive.

Ostrostrelci, oboroženi z balističnimi podatki na podlagi prejšnjih spopadov, lahko pogosto predvidijo, kako bo krogla potovala v danih lokalnih razmerah. Izkušen ostrostrelec na primer ve, kakšen je postopen padec krogle kalibra 7,62 milimetra na razdalji osemsto metrov, ter kako bo krogla zaradi bočnega vetra s hitrostjo šest kilometrov na uro zašla s smeri. “Oboroženi” s tem znanjem, lahko ostrostrelci ustrezno prilagodijo svoje merjenje, da krogla doseže cilj na razdalji do ene milje ali več. (1, 2)

Izkušen ostrostrelec lahko zanesljivo zadene oddaljene cilje, vendar mu proces zbiranja potrebnih podatkov (razdalja, hitrost vetra, vlažnost) za določitev popravkov smeri zakasni strel. Ena od metod za poenostavitev je uporaba balističnega računalnika, ki samodejno zbira podatke in na zaslonu ostrostrelskega daljnogleda prikaže prilagojeno točko ciljanja. Druga možnost je, da je krogla sama opremljena z vodenim sistemom. (1, 2

Zakaj bi v prihodnosti vojaki uporabljali Smart Bullets?

Vodeni pametni izstrelki omogočajo večjo natančnost vsakega naboja. Natančnejše kot je orožje, bolj je lahko smrtonosno in manj je kolateralnega uničenja. Poleg ofenzivnih bojnih ukrepov, je mogoče vodene pametne izstrelke uporabiti za defenzivne namene, od brezpilotnih dronov do vodenih raket. (2)

(vir)

Uporaba pametnih nabojev ima tudi varnostni vidik. V zadnjih dvajsetih letih globalnega boja proti terorizmu se je vojskovanje odvijalo v bližini civilnega prebivalstva ali sredi njega. Vojaki so se znašli v razmerah, ko zaradi morebitnih civilnih žrtev niso mogli uporabiti svojega najbolj smrtonosnega orožja. Če je tarča v mestu, jih lahko z orožjem LAW ali AT4 hitro odstranite, vendar zaradi možnosti civilnih žrtev tega orožja pogosto ni mogoče uporabiti. Z vodenimi neeksplozivnimi izstrelki je mogoče odpraviti grožnjo brez večjega tveganja za civiliste. Ampak, je njihova uporaba omejena. Z uporabo pametnega streliva bi omejili možnost prijateljskega streljanja in kolateralne škode med civilisti. (1)

Vrste pametnih krogel

 • Strelivo ”EXACTO” (Extreme Accuracy Tasked Ordnance)
  • Strelivo ”EXACTO” je vgrajeno v kaliber .50 innarejeno izključno za ostrostrelce. Namestitev zmogljivosti vodenja streliva kalibra .50 je velik napredek za učinkovitost ostrostrelcev. To strelivo uporablja vgrajene optične senzorje, ki določajo kam se bo ciljna tarča usmerila. Krogla na podlagi teh podatkov uporabi majhna krmila, ki jo vodijo do cilja. Vodenje v realnem času bo krogli omogočilo, da bo upoštevala vse nepričakovane dejavnike, kot sta veter ali dež, ki bi jo sicer lahko preusmerilo od načrtovane smeri. (1, 2)
 • Sandia National Labs Guided Bullet
  • To strelivo je tudi narejeno iz kalibra .50, vendar zahteva  prilagojeno puško. Deluje na principu samovodljivega izstrelka, ki uporablja laserski označevalec in se izstreli iz gladke topovske cevi. Nos krogle je opremljen z optičnim senzorjem, skupaj s protiutežno maso in stabilizacijskimi trakovi. Elektronika za vodenje in nadzor ter elektromagnetni aktuatorji, ki so nameščeni v zadnjem delu izstrelka, upravljajo majhna krmilna rebra za usmerjanje izstrelka na podlagi zaznave optičnega senzorja. (4)
 • Russia’s Advanced Research Foundation oz. ARF
  • Ruska tiskovna agencija TASS je nedavno poročala, da je ruska fundacija za napredne raziskave (Advanced Research Foundation, ARF) dve leti po tem, ko so znanstveniki Pentagona začeli s podobnim poskusom, začela testirati svojo “pametno kroglo”. ARF naj bi razvijal pametno kroglo z dosegom do 10 kilometrov. (5)

Kako bi pametne krogle spremenilo vojskovanje?

Pomembno bi vplivale na konvencionalno vojskovanje, saj imajo določene prednosti pred klasičnimi kroglami:

 • Večja natančnost in smrtonosnost: pametne krogle imajo višji potencial ubojne moči  od običajnih krogel, saj se jih lahko sprogramira tako, da zadenejo določene dele telesa ali prodrejo skozi določene vrste oklepov. Zaradi natančnosti bi se posledično zmanjšala tudi postranska škoda.
 • Izboljšana varnost: Ker so natančnejše, bi lahko vojaki potencialno napadali cilje z večje razdalje, kar bi zmanjšalo njihovo izpostavljenost sovražnikovemu ognju. Lažje bi bilo tudi branjenje obrambnih položajev pred večjim številom sovražnikov.
 • Manjše logistične zahteve: zmanjšale bi se logistične zahteve konvencionalnega bojevanja, saj bi za doseg enakega ubojnega? učinka potrebovali manj krogel. Tako bi se lahko zmanjšala teža opreme vojakov in količina streliva, ki ga je treba pripeljati na frontno črto.
 • Povečanje stroškov: Pametni naboji bodo verjetno dražji od klasičnih, zato bi njihova uporaba lahko povečala stroške konvencionalne vojne. (2)

VIRI:

 1. The National Interest. (2021). Smart Bullets: These .50 Caliber Sniper Staples Could Become Guided Rounds. https://nationalinterest.org/blog/reboot/smart-bullets-these-50-caliber-sniper-staples-could-become-guided-rounds-181648 
 2. Sadnboxx. (2022). Are smart bullets the future of precision warfare? https://www.sandboxx.us/blog/smart-bullets-the-future-of-precision-warfare/ 
 3. Buzzworthy (b. d.) New ‘Smart’ Bullets are Able to Change Direction in Midair. https://www.buzzworthy.com/exacto-smart-bullet-changes-direction-midflight-darpa/
 4. Sandia National Laboratories (b. d.) Guided Bullet Technology. https://www.sandia.gov/research/guided-bullet-technology/
 5. Military.com. (2016). Russians Launch Smart Bullet Effort in the Wake of U.S. Program. https://www.military.com/kitup/2016/07/russians-launch-smart-bullet-effort-in-the-wake-of-u-s-program.html