Donald Trump se v obtožnici velike porote na Manhattnu, sooča z več kot 30 točkami obtožb povezanih s poslovnimi goljufijami (kršitve pri financiranju kampanje in davčne goljufije, za kar je njegov odvetnik že priznal krivdo). Slednje je le eden izmed desetine procesov, ki čakajo Trumpa in njegovo organizacijo. V vsakem primeru je postal prvi predsednik, bivši ali aktualni, ki se je znašel pod kazenskim pregonom – Nixon je bil blizu, vendar “pravočasno” odstopil. (To je prvič v ameriški zgodovini, da je bil sedanji ali nekdanji predsednik soočen s kazenskimi obtožbami). Podrobnosti posameznih točk obtožnice zaenkrat še niso javne.

Urad okrožnega državnega tožilca Manhattna Alvina Bragga preiskuje nekdanjega predsednika v povezavi z njegovo vlogo v shemi izplačevanja denarja za molk (angl. hush money) in prikrivanja, ki vključuje zvezdnico filmov za odrasle Stormy Daniels, ter sega v čas predsedniških volitev leta 2016. Trump je v odgovor na obtožnico izdal izjavo, v kateri trdi, da gre za »politično preganjanje in vmešavanje v volitve na najvišji ravni v zgodovini, ter obljubil nadaljevanje kandidature 2024. 

Joe Tacopina, Trumpov odvetnik, je dejal, da je bil nekdanji predsednik prvotno pozvan, naj se preda oblastem v New Yorku v petek, dan po tem, ko je velika porota na Manhattnu glasovala za obtožnico proti njemu. Pravni postopek proti Trumpu je predsedniško kampanjo leta 2024 potisnil v novo fazo, saj je nekdanji predsednik obljubil, da bo še naprej kandidiral kljub kazenskim obtožbam (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Republikanci na pomoč

Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy je obljubil, da bo sprožil preiskavo, kongresni republikanci pa so se hitro zbrali v Trumpovo obrambo in na Twitterju napadli Bragga in okrožnega državnega tožilca obtožili političnega lova na čarovnice. Senator Ted Cruz, republikanec iz Teksasa, je obtožnico označil za “popolnoma brez primere” in dejal, da gre za “katastrofalno stopnjevanje oborožitve pravosodnega sistema.” (9, 10)

Napeta dirka v republikanski stranki 

Obtožnica proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu mu bo verjetno prinesla začasno spodbudo na primarnih volitvah republikanske stranke. Ankete so skladne s politično dinamiko, ki je obstajala, odkar je Trump pred šestimi leti prevzel položaj: republikanska baza, zlasti volivci nižjega ranga in tisti, ki se opisujejo kot zelo konzervativni, se po škandalih zberejo okrog Trumpa, kar vpliva na celotno Trumpovo podobo. V preteklem mesecu, ko je nad Trumpom visela možnost kazenskih obtožb, je nekdanji predsednik med republikanskimi volivci povečeval svojo nacionalno prednost pred DeSantisom (guvernerjem Floride), ki uradno še ni vstopil v tekmo. Obtožnica le malo ogroža to vodstvo, vsaj kratkoročno – kot dokazujejo DeSantis in drugi napovedani ali verjetni kandidati, ki so v četrtek zavrnili obtožbe. Ne gre pa samo za to, da republikanski volivci menijo, da je Trump tarča ali da se z njim ravna nepravično. Precejšen del jih verjame, da je popolnoma nedolžen (11).

Anketa spletnega mesta 538, ki se osredotoča na analizo javnomnenjskih raziskav prikazuje, da ima nekdanji predsednik Donalda Trumpa 49,3 odstotka glasov, guverner Floride Ron DeSantis (ki uradno ni sodeloval v tekmi) pa 26,2 odstotka. Nekdanji podpredsednik Mike Pence, še en potencialni kandidat, ima 5,8 odstotka, medtem ko ima napovedana kandidatka in nekdanja veleposlanica pri ZN Nikki Haley 4,3 odstotka. Kadar kandidati dosegajo približno 30 odstotkov glasov na nacionalni ravni, imajo, zgodovinsko gledano, možnost, da postanejo nominirani. Po drugi strani pa je malo verjetno, da bodo zmagali kandidati z manj kot 20 odstotki, tisti z manj kot 10 odstotki pa so običajno obsojeni na propad (12).

(vir: 538)

Trumpova afera je za zapahe spravila njegovega odvetnika

Razmerje med Donaldom Trumpom in Stormy Daniels se nanaša na domnevno afero, ki naj bi se zgodila med Donaldom Trumpom, ki je bil takrat predsednik ZDA, in Stephanie Clifford, pornografsko igralko, ki uporabljala umetniško ime Stormy Daniels. Domnevna afera naj bi se zgodila v letih 2006 in 2007, široko pozornost pa je vzbudila leta 2018, ko so o njej poročali mediji. Stormy Daniels je trdila, da je imela spolni odnos z Donaldom Trumpom leta 2006, kmalu po tem, ko je Trumpova žena Melania Trump rodila njunega sina Barrona. Danielsova je trdila, da ji je Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen, tik pred predsedniškimi volitvami leta 2016 plačal 130.000 dolarjev za njen molk.

Škandal Stormy Daniels je pritegnil veliko pozornosti medijev in povzročil sodne postopke. Cohen je priznal krivdo po več obtožbah, vključno s kršitvami financiranja kampanje, povezanimi s plačilom Danielsovi, in izjavil, da je plačilo izvedel po navodilih Donalda Trumpa. Avgusta 2018 je Cohen priznal krivdo glede obtožb, ki so vključevale kršitve pri financiranju kampanje in davčne goljufije, v svojem priznanju krivde pa je vpletel Trumpa. Vendar je Trump zanikal kakršnokoli napačno ravnanje in obtožbe označil za “lažne novice” (13, 14, 15).