Obseg modernega konvencionalnega spopada, katerega lahko “v živo” spremljamo v Ukrajini, je dokazal, da nobena izmed vpletenih strani ni bila pripravljena na takšne stroške, žrtve in izgube v vojaški tehniki in opremi. “Iniciativa” vojakom za povzročanje izgub seže dlje od golega preživetja ali heroizma. Poleg slave na medmrežju, so na obeh straneh obljubljene tudi denarne nagrade.

Največje izgube povzročajo moderni vodeni sistemi raket, prednost zračnega opazovanja z droni, navigacijsko vodeni izstrelki topništva, uspešna izraba obrambnih položajev itd. Vojna v Ukrajini je tako Rusko, predvsem pa Ukrajinsko stran pripeljala do točke, ko bo možno prevagati tehtnico zmage le z dobavo, financiranjem in donacijami zunanjih akterjev konflikta preko streliva, vojaške tehnike, dronov, usposabljanja pehote, dobavo obveščevalnih podatkov in drugih nujnosti.

Dobava moderne zahodne vojaške opreme in tehnike izčrpanim ukrajinskim skladiščem je sprožila vrsto “tiralic” in nagradnih podvigov s strani Ruske Federacije. Zajetje in uničenje določenih vojaških sistemov, kot so tanki, letala, artilerijski sistemi in protizračni sistemi zahodnega porekla, lahko posameznemu vojaku in njegovim pomočnikom prinesejo precejšnje denarne nagrade. Na ukrajinski strani pa se že od početka vojne soočamo z nasprotnim fenomenom, ko kmetje z bojnih polj odvažajo zapuščene tanke in drage protizračne sisteme vojske Ruske Federacije ter jih prodajajo na črnem trgu ali pa jih donirajo lastnim oboroženim silam. (1, 2 ,3 ,4, 5)

Zahodna vojaška pomoč Ukrajini

Pričakuje se, da bo orožje, izdelano v ZDA in Evropi, vključno s tanki in sistemi zračne obrambe, dopolnilo ali v manjši meri nadomestilo prevladujočo sovjetsko vojaško tehnologijo, ki jo uporabljajo ukrajinske sile. Dobave lahko Kijevu predstavljajo pomembno taktično prednost, čeprav strokovnjaki opozarjajo na tehnične in logistične ovire, ki jih bo potrebno premagati.

 • Neposredno vmešavanje Nata ali ruska histerija? Kremelj pritiska na Zahod, naj Ukrajini ne da težkega orožja, ki bi lahko udarilo po ruskih silah na njenem ozemlju, saj bi takšna eskalacija konflikta lahko vodila v nuklearno vojno. Poveljnik Natovih sil v Evropi je dejal, da je tveganje zaostritve vojne v Ukrajini zaradi dobav zahodnih bojnih tankov obvladljivo. (1)

Začenši z decembrom 2022 je prišlo do obljub večjih pomembnejših paketov tankov, oklepnikov in proti zračnih sistemov s strani ZDA, Francije, Poljske, Velike Britanije in Nemčije. Poleg tovrstnih obljub, vojaško tehniko in opremo Ukrajini dobavlja vrsta držav (1, 2)

 • ZDA je v januarju 2023 obljubila dobavo 31 tankov tipa M1A2 Abrams, poleg teh pa tudi 90 oklepnikov tipa Stryker in 109 bojnih vozil pehote tipa Bradley. Ameriška administracija opozarja, da bi lahko rezervoarji tankov, izdelani v ZDA, predstavljali težave pri vzdrževanju in usposabljanju za Ukrajino, ob upoštevanju, da motor na več goriv običajno deluje na reaktivno gorivo, ki bi ga bilo težko dobaviti. Že v decembru so ZDA obljubile tudi dostavo ene proti zračne baterije tipa Patriot, ki ima doseg od 30-160 km. Dostavo dodatne proti zračne baterije Patriot pa je obljubila tudi Nemčija, ki pa ni specificirala roka dostave.
 • Nemčija je v januarju 2023 obljubila 14 tankov tipa Leopard 2A6. Tank ima dizelski motor, njegovi novejši modeli pa niso tako težki kot najnovejši ameriški tanki Abrams.
 • Poljska, ena od držav, ki je Nemčijo pozvala, naj dobavi tanke tipa Leopard, se je zavezala, da bo poslala tudi 14 svojih. Poljska je že dobavljala starejše tanke iz sovjetskih časov, in sicer od začetka vojne skoraj 250 tankov. Napovedala je tudi dobavo 30 tankov tipa PT-91 Twardy, posodobljena različica tanka T-72 iz sovjetskega obdobja, ki skoraj v celoti uporablja komponente domače proizvodnje.
 • Francije je obljubila dobavo francoskega lahkega tanka AMX-10 RC v Ukrajino, za katerega pa še ni navedla časovnega okvirja in števila, koliko jih bo poslanih. Poleg tega je že v letu 2022 v Ukrajino dobavila dve bateriji proti zračnih sistemov Crotale, ki so primerne za sestreljevanje ruskih raket daljšega dosega.
 • Velika Britanija je poleg samohodnih havbic AS90 napovedala tudi dobavo 14 tankov tipa Challenger 2, ki veljajo za najmodernejše tanke v britanski vojski, vendar pa so tudi eni izmed težjih. S koncem januarja 2023 so se pojavile prve novice o usposabljanju ukrajinskih tankistov na omenjenih britanskih tankih.

Zakaj so Ukrajini tako potrebni moderni tanki zahodnih držav? Medtem ko so Ukrajinci branili svojo državo z neverjetno učinkovitostjo, uporabljali svoje zaloge tankov in celo revitalizirali in obnovili konzervirane zaloge starejših modelov, so prepričani, da potrebujejo tanke za močan napad in ofenzivne operacije, da bi lahko ruske sile popolnoma izrinili s svojega ozemlja. Kljub pomislekom uporabnosti tanka na modernem konvencionalnem bojišču, vojske še vedno potrebujejo oklepno vozilo, ki lahko hitro pokrije teren, zaščiti svoje enote in nudi lastno ognjeno moč. ZDA in njihove zaveznice v Natu so bile počasne pri zagotavljanju tankov zaradi dojemanja, da gre za ofenzivno orožje agresije, na katero bi lahko Rusija ostreje odreagirala in razširila obseg vojne (1)

 • Na taktični ravni bo dodajanje oklepnih vozil ukrajinskim silam omogočilo večjo mobilnost, okretnost in zaščito v podporo pehotnim operacijam. Predvsem lahki tanki, tako na kolesih (AMX-10 RC) kot gosenični (Bradley in Marder), se lahko uporabljajo v različnih terenskih in vremenskih razmerah ter se hitreje odzivajo na spreminjajoče se razmere na bojišču. Odvisno od tega, katere oborožitvene sisteme dobavljajo zahodne države, bi lahko lahki tanki zagotovili tudi prepotrebne zmožnosti streljanja z odmikom, ki bi jim omogočili premagovanje ruskih tankov s protitankovskimi raketami. Na primer, bojno vozilo Bradley je opremljeno s cevnim, optično sledenim, žično vodenim raketnim sistemom (TOW), namenjenim za uporabo proti sovražnemu oklepu, ki je v dosegu in viden operaterju. (1)

Zanimivo bo spremljati odziv ruske vojske na uvedbo zahodnih oklepnih vozil. Ruska Federacija še naprej uporablja staro sovjetsko doktrino in še ni učinkovito izrabila kombiniranih manevrov. Uporablja tudi modele vodenja brez opolnomočenja odločanja na najnižji ravni. Ruska vojska se bo za reševanje problema verjetno zanašala na množičnost in poskušala mešanici dodati več orožja in vojakov; a brez spremembe v svojem taktičnem in operativnem pristopu bo še naprej trpela velike izgube in izgubljala osvojeno ozemlje.

Dobava zahodne vojaške tehnike je lahko razumljena tudi v konceptu testiranja tovrstnih sistemov v bojnih pogojih modernega konvencionalnega bojišča in primerjanja z rusko oborožitvijo. Ameriški operativni častniki in drugi vojaški uradniki na primer spremljajo, kako uspešno je Rusija uporabila poceni brezpilotna letala, ki eksplodirajo ob trku, ki jih je zagotovil Iran, da bi zdesetkala ukrajinsko električno omrežje. Nekateri odmevni sistemi, ki so jih dobili Ukrajinci – na primer brezpilotno letalo Switchblade 300 – se je izkazal za manj učinkovitega na bojišču, kot je bilo pričakovano. Ukrajinska iznajdljivost je navdušila ZDA, ki je pohvalila zmožnost Kijeva, da pripravi rešitve “MacGyver” za svoje potrebe na bojišču, ki zapolnjujejo pomembne taktične vrzeli, ki jih pušča večje, bolj sofisticirano zahodno orožje. Ukrajina je učinkovito uporablja svojo omejeno zalogo raket ameriškega sistema HIMARS, da povzroča kaos v ruskem poveljstvu in logističnih centrih. (1)

 • Še en ključen del vpogleda je havbica M777, močan artilerijski sistem, ki je ključni del ukrajinske moči na bojišču. Opažanje uporabe je nakazalo na to, da cevi havbic hitro izgubijo svoj urez (ang. rifling), če je v kratkem času izstreljenih preveč granat, zaradi česar je artilerija manj natančna in manj učinkovita.
 • V prvih tednih vojne so ukrajinski poveljniki prilagodili svoje operacije tako, da so med ruskim napredovanjem na Kijev uporabili majhne skupine pehote oborožene z naramnimi raketami Stinger in Javelin ter se prikradle v bližino ruskim tankom, ki je bila na bokih brez zaščite pehote.

Tiralice na vojaško tehniko

Denarne nagrade za uničenje ali zajetje zahodne vojaške tehnike so se v ruskih medijih pričele pojavljati predvsem po obljubah zahodnih držav glede dostave tankov tipa Leopard 1 in 2 ter M1 Abrams ukrajinski vojski. (1,2,3)

Guverner vzhodne ruske regije Zabajkalski Aleksander Osipov je podpisal ukaz, ki določa, da lahko ruski vojaki iz vzhodne regije, ki sodelujejo v bojih v Ukrajini, prejmejo denarno nagrado, če jim uspe zaseči ali uničiti tank nemškega ali ameriškega porekla (1).

 • Zajetje enega ameriškega tanka tipa M1 Abrams in drugih bojnih tankov, proizvedenih v državah članicah zveze NATO in pomoč pri njegovem zajetju bo nagrajena z od 300.000 do 1,5 milijona rubljev (4.000-20.000 €) in do 500.000 rubljev (6.500 €) za uničenje takšnega tanka (1).
 • Poleg denarnih nagrad so se na spletu pojavili tudi priročniki, ki nakazujejo kako uspešno uničiti tovrstne tipe tankov, kje imajo šibkosti v oklepu in kako delujejo.

FORES, rusko energetsko podjetje, se je zavezalo, da bo ruskim vojakom izplačalo denarne nagrade za uničenje Natove opreme in letal. Podjetje se zavezuje, da bo izplačalo 5 milijonov rubljev (65.000 €) za prvi uničeni tank in 500.000 (6.500 €) za vsakega naslednjega. Podjetje bo s 15 milijoni rubljev (200.000 €) nagradilo tudi prestrezanje letal F-15 in F-16 (1,2).

Ukrajinska stran je v nasprotju z rusko že ob pričetku invazije izdala ponudbe in denarne nagrade za ruske vojake, ki se imajo namen vdati in s seboj pripeljejo vojaško tehniko. Za bojne ladje in letala se ponuja nagrade vse do 1 milijona ameriških dolarjev.

 • Predaja vojaškega tanka ali oklepnika znaša denarno nagrado vse od 50.000 – 100.000 $. Predaja specializiranega vojaškega tovornjaka, kot so oklepljena vozila za transport pehote, cisterne, vozila za razminiranje itd., predstavljajo nagrade v znesku do 10.000 $. Tudi vojaški helikopter lahko prinese denarno nagrado, in sicer do 500.000 $. Že samo predaja ruskega vojaka, je le temu v začetni fazi vojne lahko prinesla 58.000 $ denarne nagrade. (1,2)
 • Namen takšne kampanije nagrajevanja je usmerjen tudi k demoralizaciji sil Ruske Federacije, ki vojno vodijo z nizko moralo. (1,2)
 • Zmožnost izplačevanja takšnih denarnih nagrad je seveda najmanj “vprašljivo”, saj se Ukrajina sooča tudi s strmim razvrednotenjem njene denarne valute. (1)

Ukrajinski kmetje in mednarodni trg spominkov

V začetku t.i. posebne vojaške operacije v Ukrajini so se v spletnih medijih pojavljale slike in videi ukrajinskih kmetov, ki s svojimi traktorji in drugo poljsko mehanizacijo z nedavnih bojišč odvažajo zapuščeno rusko vojaško opremo. Zaseg tankov ali opreme je Ukrajinska vlada označila kot “manifestacijo enotnosti in kohezije ukrajinskega ljudstva v boju proti napadalcem” ter zakonsko opredelila, da zaseg ruske vojaške tehnike in vozil ne bo obdavčen.

 • “Zajetih ruskih tankov in druge opreme ni treba prijaviti, če stroški tega ne presegajo 100 življenjskih plač”, ali 248.100 ukrajinskih grivn (približno 8.300 $), je sporočila Ukrajinska agencija za preprečevanje korupcije. (1,2)

Kljub večjemu zasegu ruske vojaške tehnike v prvih mesecih vojne, je le te veliko pristalo v lokalnih delavnicah ali pa je bilo doniranih ukrajinski vojski z namenom obrambe države. Priložnosti zaseganja večjega števila tankov serije T-72 in naprednejših protizračnih sistemov, kot so Pantsir, Tor, so se pojavile predvsem zaradi narave napredovanja sil in uporabljene vojaške doktrine Ruske Federacije, ki je v prvih mesecih vojne napredovala hitro, z namenom prodora v globino ter zasedbo ključnih strateških položajev, kot so križišča, logistična središča, energetski obrati, mesta in druge ključne lokacije. S takšnim prodornim napadom so posamezne smeri prodora zahtevale dolge logistične povezave, nezaščiteni pa so bili tudi boki. (1,2)

 • Okoli 50% ukrajinskih podjetij je svoje poslovno delovanje zaprlo v prvih štirih mesecih vojne. Poleg zaseganja težje vojaške tehnike, se je pojavila tudi mrzlica prodaje zasežene ruske vojaške opreme in  materialnih sredstev, ki so bila najdena s strani ukrajinskih civilistov na območjih spopadov. Vojna je oklestila možnosti zaslužka in mnogi so ostali brez službe in vrste prihodka, ki je nujen za preživetje, zato so se podali na spletno trgovino eBay, kjer prodajajo t.i. vojne spominke in druge zasežene vojaške trofeje. Te obsegajo vse od vojaških uniform, menažk, vojaških pokrival, sestavnih delov raket in orožja, šrapnelov granat in porabljenih tulcev streliva.
  • Ukrajinska stran trdi, da vojska Ruske Federacije v določenih primerih celo sabotirala lastne vojaške sisteme in dele njih preprodala na lokalnih trgih in dražbah z namenom dodatnega zaslužka. (1,2)

Ruska stran se poslužuje tudi kraje, plenjenja in drugih metod zaslužka med posebno vojaško operacijo. Največ informacij o plenjenju je izšlo po zasedbi mesta Kherson na jugu Ukrajine, kjer naj bi ruski vojaki ropali vse od lokalnih trgovin do muzejev, arhivov in spomenikov. Po poročanju Mediazone, naj bi ruski vojaki plenili vse od športnih tenisk, televizorjev, pralnih strojev, konzervirane hrane in celo šotorov. (1,2,3)

 • Večina kolekcij muzejev Khersonske regije naj bi pristala na Krimskem polotoku. Ukradeni naj bi bili skoraj dve tretjini celotne zbirke, nekje 10.000 od 14.000 artefaktov Gotskega, Sarmatinskega in Grškega porekla. Vrednost teh naj bi presegala več milijonov dolarjev, v očeh zgodovinarjev pa je njihova vrednost neprecenljiva, saj opisuje kulturno dediščino regije (1).

Dodatni viri: