Ameriška tradicija republikanske vladavine kaže, ne glede na prgišče nakopičenih težav v družbi, pomembnost delitve oblasti in demokratičnih varoval (checks and balances). Kljub obsežni politični polarizaciji ameriške družbe, strankarskem zastoju v kongresu in metastaziranju MAGA populizma med volivci, bdi v ozadju še vedno sodna veja oblasti. Trump se je več let uspešno izmikal odgovornosti – sedaj se je znašel pod plazom sodnih postopkov, ki so očem javnosti razkrili absurdnost laži, ki ohranjajo MAGA kult pri življenju.

Sodni proces, ki je v zadnjih tednih razgalil absurdnost trikotnika republikanske stranke, njej naklonjenih medijev in MAGA kulta, je 1.5 milijarde $ vredna tožba Dominion Voting Systems  vložena zoper FoxNews. Tožba očita širjenje laži o nezanesljivosti Dominion volilnih aparatov. Zapisniki sojenja, ki so ugledali luč javnosti, kažejo na načrtno zavajanje FoxNews vodstva in njihovih najprepoznavnejših obrazov – Tucker Calrson, Sean Hannity, et al. Vsi po vrsti so vedeli, da so MAGA navedbe o volilni golufiji lažnive, vendar so v imenu gledanosti (aka profita) nadaljevali s širjenjem laži.

Ameriška tragi-komedija, navkljub poplavi dokazov o zavajanju republikanske/MAGA stranke, s tem ni končana. Trump ohranja veliko podpore med republikanskimi volivci, s čimer je strankarsko vodsto še vedno ujeto v primež frankenstein pošasti, ki jo je pomagalo ustvariti. Četudi je GOP notranje razklan med establisment in MAGA strujo, se oba krila zavedata, da lahko le skupaj konkurirata demokratom na volitvah – “civilna vojna” znotraj Republikancev bi bil neke vrste božji dar za demokrate, ki imajo prav tako nebroj lastnih težav (Bidenova starost in ideje o drugem mandatu; centristično/neoliberalno vodstvo VS progresovno krilo Bernija, AOC; et al).

MLETJE SODNEGA KOLESJA

Trump se sooča z množico sodnih postopkov – od utaje davkov, preiskave zaradi pritiska na volilne uradnike v Georgiji (Raffensberger), očitkov hujskanja med napadom na kongres 6. januarja, zadrževanje tajnih dokumentov, ilegalna poraba političnih donacij, utaje davkov, etc.

 • Pravno kladivo je zadelo tudi njegove lakaje – od odvzema licence Guilianiju, do več kot milijonske kazni za odvetnike, ki so po volitvah vlagali brezpredmetne tožbe, z namenom zavlačevanja štetja rezultatov.
  • Sodni pogrom je doletel tudi mentalne siromake, ki so napadli kongres. “QAnon šaman” je bil obsojen na 41 mesecev. Štiri članov Oathkeeper veleumov je bilo obsojenih za seditious conspiracy, torej pozivanje k uporu zoper avtoriteto in legitimiteto države, ki nosi kazen do dvajsetih let zapora, ter je le eno stopnjo nižje od veleizdaje (1, 2). Na isto sojenje čakajo še člani Proud Boys incelov.
  • Situacijo dobro povzame odvetnik šamana Albert Watkins: “A lot of these defendants — and I’m going to use this colloquial term, perhaps disrespectfully — but they’re all fucking short-bus people. These are people with brain damage.” (short bus je slabšalna fraza za krajše avtobuse, namenjene prevozu oseb s posebnimi potrebami).
  • Pregon in procesi so še vedno v teku; nekateri obsojeni čakajo na izrek kazni, drugi jo že prestajajo za zapahi.
 • Natančnejši pregled se nahaja na sledečih virih (1, 2, 3, 4, 5, 6); poljudna razlaga pravne materije je dostopna na YT/LegalEagle (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11).

MILIJARDNO KLADIVO DOMINION TOŽBE

Tožba, ki je porezala krila medijskim tvrdkam blizu MAGA kulta, je civilna. Svoboda govora je v ameriški ustavi močno zaščitena, s čimer je težje izvesti kazenski pregon zaradi laži ali očitkov hujskanja k uporu – še posebej v primeru (dodatno zaščitenega) političnega govora s strani kongresnika ali predsednika. Situacija je daleč lažja v civilnem pravu, kjer mora tožena stranka podkrepiti upravičenost svojih trditev z dejanskimi dokazi.

 • Srčika Dominion tožbe je očitek obrekovanja (defamation) o zanesljivosti njihovih volilnih aparatov. Ena izmed pravljic o ukradenih volitvah se je sklicevala na hack aparatov s strani Venezuele in Kitajske – seveda popolna izmišljotina (1, 2, 3).
  • Poleg FoxNews je bila vložena tudi zoper druge medijske tvrdke ameriške desnice (OANN, Newsmax), ter pri vseh kmalu pokazala učinek. Vodstva medijev so kmalu ustavila poročanje o prikrojenih volilnih rezultatih Dominion aparatov, ter pričela iz svojih paltform umikat nekatere goste. Sodni postopek se s tem ni ustavil, temveč v naslednjih mesecih javnosti postregel s prgiščem sočnih detajlov.
 • Med obravnavo tožbe zoper FoxNews, se je pregledalo komunikacijo voditeljev oddaj, ki so se v zakulisju pogovarjali o blaznosti MAGA navedb glede ukradenih volitev in smejali mentalnem siromaštvu Trumpovih najglasnejših lakajev (Giuliani, Lindell, Powell, Taylor-Green, et al) – vendar jih kljub temu še vedno vabili kot goste na svoje oddaje (obiski in širjenje laži u ukradenih volitvah se ustavi šele po vložitvi Dominion tožbe).
  • “Piko na i” je postreglo zaslišanje FoxNews lastnika Rupert Murdocha, ki je bil kristalno jasen – laži o ukradenih volitvah se je širilo zaradi gledanosti med republikansko/trumpovo volilno bazo. Slednje odstre “mračno” dejstvo – v ozadju Fox kloake za pranje možganov ni ideološko prepričanje, temveč patetično iskanje profita. Niti voditelji sami ne verjamejo v puhlice, ki jih bruhajo v eter, temveč so predvsem zaskrbljeni nad vrednostjo Fox delnic (kot v sporočilih omeni Tucker Carlson).
 • Več detajlov se nahaja v pisni obliki na sledečih virih (1, 2). Situacija je tudi zlata jama za ameriške večerne satirike (1, 2)

“CIVILNA VOJNA” GOP

Republikanska stranka (GOP) odraža vedno večji razkol svoje baze, ki se deli med establishment in MAGA tabor (delitev je poenostavljena; stranko sestavlja mnogo interesnih struj, med drugim evangeličanski talibani, petro-oligarhi, zmerna desnica, MAGA fanatiki, etc). Dokler Trump ohranja zadostno podporo med republikanskimi volivci, je strankarsko vodsto ujeto v primež Frankenstein pošasti, ki jo je pomagalo ustvariti. Četudi je GOP razklan, se oba krila zavedata, da lahko le skupaj konkurirata demokratom na volitvah. “Civilna vojna” med republikanci bi bil neke vrste božji dar za demokrate, ter zelo verjetno ne le razklala GOP, temveč tudi dvostrankarski sistem (“nuklearna poteza” Trumpa bi bila kandidatura pod zastavo tretje stranke).

 • Razkritja so dodatno načela hladno razmerje med Trumpom in republikanskim strankarsko-medijskim-kompleksom, ki je trpelo že zaradi slabega volilnega rezultata na midterm volitvah, kjer so si republikanci obetali rdeči val in prevzem obeh domov kongresa (medtem so izgubili eno mesto v senatu; spodnji dom kontrolirajo z majhno/nestabilno večino).
  • Večina republikanskega vodstva, ter mnogo republikanskih kongresnikov, si želi utišanje Trumpa, vendar ohranja slednji premočen vpliv nad njihovo volilno bazo.
  • Rupert Murdoch naj bi Trumpa po 6. januarju označil za persona non grata glede nastopov na FoxNews, vendar mu slednje ni torpediralo popularnosti. V zadnjih mesecih poskušajo republikanski mediji, skupaj z vodstvom stranke, promovirat floridskega guvernerja Ron DeSantisa kot alternativo, vendar pri tem niso uspešni. Ankete med volilci še vedno favorizirajo Il Duceja MAGA kulta.
  • Vsakoletno republikansko srečanje CPAC, ki se je odvilo v zadnjih dneh, kaže podobno sliko. Trump je še vedno popularen med svojimi gorečneži, vendar izgublja naklonjenost zmernejših republikancev in neopredeljenih volivcev (1). Tudi v primeru sodnega procesa ni pripravljen odstopiti od predsedniške kandidature 2024; medtem preventivno napada in izničuje DeSantisa kot možno alternativo. Glede na njegov “stekleni ego”, se obeta maščevanje tudi v smeri FoxNews, ki jih po novem meče v skupen koš z ostalimi tako imenovanimi mainstream mediji.
 • Več podrobnosti se nahaja na sledečih povezavah (1, 2, 3, 4, 5).

.