Muskov prevzem Twitterja je le zadnji stunt njegovega Ponzi imperija. Večina Muskovih projektov je hype brez substance, namenjen zbiranju lahkovernih investitorjev. Baza njegove popularnosti je kult fanatičnih sledilcev, ki voljno goltajo sci-fi nebuloze, četudi so skregane z zdravo pametjo in znanstveno preverbo. Sedaj se pojavlja scenarij, po katerem je šel Musk z nakupom Twitterja predaleč. Njegove poteze prihajajo pod drobnogled in kritiko, kar je ponavadi točka zloma Ponzi strategij.

Civilizacija ima jasne “sistemske težave”, če stoji v ozadju najbogatejšega zemljana epska piramidna shema. Trend post-truth družbe in sledenja psihopatskim mesijam je sicer obsežnejši – nekateri trogloditi padajo na MAGA fašiste, drugi na zarotniške/antivax Butalce, ter tretji pač na tehnološke odrešenike.

Viri: 1, 2, 3, 4

 • Musk se portretira kot self-made podjetnik, ki je bil udeležen pri PayPalu. Dejansko je Musk letel ven, še preden je PayPal “eksplodiral”. Svoje prvotno bogastvo je naredil s prodajo PP delnic, ki jih je dobil za odpravnino.
 • Musk si ni izmislil Tesle, temveč kupil startup, ter kasneje odrezal prvotnega ustanovitelja. Tukaj se lahko prizna, da je Tesla brand pomagal pri popularizaciji električnih vozil… kjer se tudi končajo pozitivna dejstva.
  • Tesla temelji na zaprtem ekosistemu in proprietary polnilcih. Avti so po kvaliteti izdelave povprečni, s količino proizvodnih napak, ki jih noben resen proizvajalec ne bi dopustil. Dodatne storitve so plačljive in neprenosljive med lastniki – nov lastnik rabljene Tesle mora dokupiti naročnino. Tako imenovan Full Self Driiving, opevan kot popolna avtonomija pred leti, je še vedno smrtno nevaren. Opevanje teslinih baterij so laži – dejansko jih proizvaja kitajski CATL; po energijski gostoti niso nič boljše od konkurence. Več ur dodatnih kritik se nahaja v virih.
  • Tesla je šele od 2017 naredila več kot 100k avtomobilov letno. 2018 naredi 250k, 2019 – 365k, 2020 – 500k in 2021 slab milijon. Ob primerjavi, je WV skupina, le leta 2020 prodala 9,3 milijona avtomobilov. Kljub temu je net worth VW skupine ocenjen na 500 milijard $, medtem je Tesla trenutno vredna 650 milijard dolarjev.
 • Hyperloop ni Muskova ideja, temveč plagiat idej in eksperimentov v 19. stoletju – ki se že takrat niso obnesli. Kljub tehnološkemu napredku je koncept še vedno nesmiselen. Kdorkoli, se je kadarkoli ukvarjal z vakuumom, se zaveda, da je tisoče kilometrov cevi brez zraka… pravljica. NASA uporablja največjo vakuumsko komoro na svetu (30m premera in 37m višine), ki je po volumnu mogoče % Muskovih načrtov za tunele, vendar velja kljub temu za inženirski “čudež”. Povrhu bi najmanjše predrtje Muskovega hyperloopa (nesreča zaradi materialne napake ali metek terorista) uničilo celotno progo, ter vmes “razmazalo” kapsule s potniki prek več kilometrov.
  • Ironija je, da se na podlagi Muskovih nebuloz meče stran sredstva, ki bi bila bolje uporabljena drugje… recimo na off-the-shelf hitrih vlakih, temelječih na razviti in preverjeni tehnologiji.
 • Tuneli v Las Vegasu so absurd. Koplje se lahko le pod javnim zemljiščem, kar pomeni, da ne povezujejo točk v ravni črti, temveč sledijo površinskim cestam, s čimer so časovne pridobitve poti minimalne. Njihova ozkost onemogoča odpiranje vrat, niti nimajo zasilnega izhoda… medtem so električni avti znani po vžigu baterij in težavnem gašenju. Krona neumnosti je dejstvo, da niso Tesle v tunelih samovozeče, temveč potrebujejo šoferja – celoten projekt je fancy taxi služba in PR napihovanje, financirano prek javnega denarja. Še večja ironija je, da niso Tesle sposobne voziti brez človeka niti v tunelu zgrajenem le za njih. Imajo pa tuneli bujno led osvetlitev…
 • SpaceX je bil financiran s strani javnih sredstev. Navkljub Muskovim obljubam, se cena tovora za NASO ni znižala. Pretirava se tudi z “revolucionarnostjo” ponovne uporabe raket… NASA je imela v 90tih space shuttle, ki je temeljil na istem principu. Nauk slednje zgodbe je, da je reuse raketnih plovil vprašljiv. Večina cene (cca 70-80%) posamezne izstrelitve je gorivo; ponovna uporaba raket le komplicira quality control, saj se mora plovilo po vsakem stresu izstrelitve natančno preverit, kar izniči večino privarčevanih sredstev – skoraj isto stane narediti svežo raketo. Napihnjeno je tudi vertikalno pristajanje, saj smo imeli prototipe taistega že v 90tih. Napisano je le vrh ledene gore – več v virih.
 • Obljube o koloniji na Marsu so neumnost za lahkoverneže, katerih razumevanje znanosti temelji na Hollywoodu. SpaceX rakete še vedno niso certificirane za transport oseb; prav tako ni niti ena šla dlje od zemeljske orbite – veleum Musk je kolonijo najprej obljubljal okrog 2022, sedaj se je “načrt” premaknil na konec trenutnega desetletja.
  • Sama ideja o človeški koloniji na Marsu nima nobenega smisla, saj lahko vse kar bi tam opravljala prva generacija ljudi, neštetokrat lažje opravijo roboti. Povrhu ni nobene finančne iniciative, ki bi opravičevala (ali pokrila) bilijone dolarjev investicij v kolonijo. Omeni se lahko še tisoče raket, ki bi bile potrebne za oskrbovanje kolonije; prav tako bi v primeru nesreče, pomoč prišla šele v slabem letu. TLDR Če bo človeštvo koloniziralo katerkoli nebesno telo, bo prva na spisku luna. Dodatna dekonstrukcija marsovskih nebuloz se nahaja v virih.
 • Starlink je na prvi pogled revolucionaren, vendar pade na detajlih. Muskov načrt zajema več kot 40.000 satelitov v nižji orbiti, ki naj bi imeli, glede na dokumentacijo, le 4-5 let življenjske dobe. Količina njih že dlje povzroča preglavice vesoljskim agencijam, ki morajo preprečevati trke med sateliti in odpadki, ki letijo okrog zemlje z 25.000km/h. Worst case scenarij se imenuje Kessler efekt – kaskada trkov, ki bi zemljo obdala z uničojem pasom odpadkov, kar lahko prepreči vesoljske polete za stoletja. Stanje je dejansko že kritično, saj se v orbiti sledi (in izmika satelite ter postaje) več kot 23 tisočim odpadkom velikosti teniške žoge ali več.
  • Finančno nesmiselnost načrta se lahko brez težav konkretizira. 2/3 zemlje je morje, kar pomeni, da je 2/3 njegovih satelitov ves čas nad praznimi območji – nad gosto poseljenimi predeli prihaja medtem do preobremenitev. Starlink konkurenca potrebuje manj kot 10 satelitov za pokrivanje celotne zemlje – razlika je v višini orbite. Nizka orbita omogoča Starlinku sicer daleč nižji latency, kar je priročno za marketing oddelek – dejansko pa je vprašljivo, kako pomemben je zamik za uporabnike sredi divjine, če potrebuje sistem več deset tisoč satelitov za delovanje.
 • Nedavni stunt z roboti je kafkaesque absurd. Na prvi konferenci je bil “robot” le človek v preobleki; na konferenci pred cca mesecem, sta bila Muskova robota na ravni hondinega ASIMO robota iz leta 2000. “Dosežki” izpadejo še slabše, če se jih primerja z badass posnetki Boston Dynamics robotov, ki izvajajo parkour.
 • Manj znane zgodbe zajemajo več tožb. Med drugim je tik pred bankrotom solar roof zablode, v firmo investiral denar iz Tesle… kar ni navdušilo delničarjev, ki so sprožili tožbo. Na sodišču se je znašla tudi saga s kriptovalutami, kjer so Muskovi Twitti privedli do volatilnosti cen memecoinov (aka DOGE in SHIB) – Musk pa se sedaj zagovarja pred tožbo finančnega manipuliranja v vrednosti 258 milijard dolarjev.
 • Musk je psihopat, kar vedno težje skriva. Reakcija na trollanje z njegovim imenom na Twittru odraža ranljiv ego. Nepremišljeno odpuščanje osebja, ter prosjačenje k vrnitvi dan kasneje, kaže manko resnega načrta ali logike. V javnost prihaja tudi vedno več izpovedi bivših zaposlenih, ki razkrivajo Muskovu dvoličnost (1, 2).
  • Ena od lasnosti psihopatov je tudi zaplojevanje naraščaja (evolucijsko pozitivna lastnost psihopatije), brez volje do udeležbe pri starševstvu. Med nastopi se prav tako kaže patološka lažnivost, saj se 99% Muskovih obljub in datumov (cybertrucksemi, FSD taxi, Mars, etc) ne more uresničiti. Kljub temu je kult fanatičnih oboževalcev zaenkrat še obsežen, s čimer se drži Muskovo piramidno shemo pokonci. Glede na vedno večji fallout Twitter nakupa, ki je množici pokazal Muskovo psihopatsko plat, se sedaj pojavlja možnost sesutja celotnega snake-oil imperija.

TLDR Muskova genialnost in korporativen imperij je največja Ponzi/piramidna shema v zgodovini. Stotine ur dekonstrukcije njegovih nebuloz se nahaja v virih.

Viri: 1, 2, 3, 4