Združene Države Amerike ostajajo v primežu MAGA kulta. Rezultat midterm volitev ne bo le začrtal preostali dve leti Bidenovega mandata, temveč postavil tudi uradniško-volilni sistem odgovoren za volitve 2024. V vsakem primeru midtermi ne obetajo zmanjšanje ameriške polarizacije, niti ne bodo razrešili nakopičenih težav po dedsetletjih neoliberalizma in centrizma. Krivda ne pada le na republikansko stran, ki se je podvrgla fašističnemu kultu (katerega je sama pomagala razširiti), temveč nosijo obsežen del zaslug za shitshow tudi demokrati, ki so desetletja status quo centrizma začinili z geriatričnim voditeljem.

Rezultati štetja: Guardian, Al Jazeera Zvezne države imajo različne volilne postopke, s čimer se lahko končni rezultati zavlečejo. Ne izključuje se niti možnosti legalističnih bitk na sodiščih.

  • V primeru demokratske izgube kongresa se pričakuje vsesplošno republikansko zaviranje Bidenove agende. Zunanje-politično se obeta manj pomoči Ukrajini, vendar pričakuje nadaljevanje geopolitične tekme s Kitajci. Notranje-politično se pričakuje politični deadlock, saj bo glede na izkušnje med Obamo, osrednji republikanski pristop blokiranje večine zakonodajnih iniciativ nasprotnika (brez ponujanja boljše ali alternativne rešitve).
    • Zgodovinsko gledano, je stranka na oblasti (predsednik) mnogokrat zgubila večino v kongresu. Glede na inflacijo in ostale ekonomske težave, so obeti demokratske zmage še toliko manjši.
  • Venomer je nujno izpostavljati zgodovinski kontekst, ki je privedel do trenutne razklanosti ameriške države. Pet desetletjih neoliberalizma preprosto zahteva svoj davek. Obe stranki sta ekonomsko liberalni že od 90tih – razlikujeta se le v sferi družbenih norm (splav, lgbtq, črnsko vprašanje, etc).
    • Demokrati imajo sicer progresivno krilo ekonomskih levičarjev (Bernie Sanders, et al), vendar nima večine znotraj partijske strukture. Prav tako so zapravili upanje položeno v Obamo, ko se je ponudila priložnost ponovitve Roosveltove New Deal revolucije.
    • Republikanci so še bolj podli od demokratov. Njihov predsednik ni imel večine glasov od Reagana dalje – zmagujejo le prek elektorskega sistema in ob uporabi voter supression taktik. Ideološko so prav tako rabili cca 10% ameriških krščanskih fundamentalcev, ki so med najbolj zvestimi deli republikanske baze – v zahvalo se izvaja agenda zoper splav in lgbt pravice. Republikanski spust v histerično ideološkost in post-truth propagando se prav tako ni pričel z MAGO, temveč s Tea Party pred desetletjem, oziroma postopnim metastaziranjem vedno bolj radikalnih desnih medijev. MAGA kult je le združil posamezne veje republikanskega ekstremizma, prevzel partijo (61% republikancev še vedno verjame, da je Trump zmagal 2020), ter postal fašistično gonilo stranke, ki poskuša ostati na oblasti za vsako ceno.
  • Nekateri trdijo, da prihaja do demokratske histerije glede MAGA kulta. Sodbo bo podala zgodovina. Dejstvo ostaja, da je večina republikanskih kandidatov (in volivcev) na strani Trumpovih nebuloz o ukradenih volitvah 2020. Ne glede na vse dokaze proti in clownshow norosti s strani Trumpa in njegovih lakajev (Guiliani, Lindell, et al), ostajajo republikanski volivci v alternativni realnosti (1, 2). Prihaja do razrasta “milic” in načrtne infiltracije volilnih odborov s Trumpisti. Prav tako se kaže absoluten manko resne politične platforme, saj se uporablja klasične floskule o rastoči kriminalnosti in imigrantih, dejansko pa nimajo republikanci nobenega oprijemljivega načrta za vladanje – izven boja za oblast ne glede na rezultate volitev.
  • Zapuščina trenutnih midterm volitev lahko zaznamuje ZDA za desetletja. Poleg bitke za kongres, se odvija mnogo volitev za lokalne uradnike in governerje, ki so udeleženi pri izvajanju volitev. Na volitvah 2020 je demokracijo obranilo več republikanskih nadzornikov, ki so ostajali zvesti ustavi. Trenutni MAGA kandidati ne skrivajo svojih načrtov, temveč jasno napovedujejo svoje namere glede držanja vajeti oblasti ne glede na volilne rezultate. Trenutni midtermi torej ne bodo zaključili sage, temveč postavili razmere za družbeni kaos med predsedniškim izborom 2024 (ako ne že prej).

VIRI: 1, 2, 3, 4, 5, 6

ADDENDUM 10.11: 200 milijonska Brazilija je uredila predsedniške volitve v enem dnevu… ameriški midtermi se lahko vlečejo do decembra, saj bo imela Georgija runoff volitve, ker ni noben senatni kandidat prejel 50%. Preostanek rezultatov se pričakuje do konca tedna – počasi štejeta Nevada in Arizona. Prognoze ostajajo nejasne, saj lahko obe strani še vedno dobita oba doma kongresa, ali si kontrolo razdelita.

Republikanska pričakovanja “rdečega vala” se niso uresničila. Stranka je prejela daleč manj glasov od “zgodovinskih” pričakovanj, kjer opozicija prevzame več deset mest od stranke predsednika. Slabo se je odrezalo tudi mnogo Trumpovih kandidatov; medtem je slavil dominantno zmago floridski guverner De Santis, ki velja za alternativo Trumpu na predsedniških volitvah 2024. V vsakem primeru so Republikanci še vedno talci MAGA kulta – nasprotovanje Il Duceju lahko privede do notranjega razkola.

Demokrati slavijo nepričakovan rezultat. Težave niso rešene, niti ni jasno končno razmerje moči v kongresu. V vsakem primeru se kaže obseg ameriške liberalne baze, saj so se v nekaterih zveznih državah odvili referendumi, na katerih so volivci podprli pravico do splava (pred nekaj meseci je bil izničen federalen zakon Roe v Wade s strani republikanske večine na ameriškem vrhovnem sodišču). 1, 2, 3

ADDENDUM 17.11: Republikanci so uspeli za las osvojiti spodnji dom kongresa. Senat ostaja pod kontrolo demokratov, ne glede na izid drugega kroga volitev v Georgiji. Preostanek Bidenovega mandata obeta s tem vsaj delno paralizo političnega procesa.

Slab republikanski rezultat je privedel do trenj znotraj partije in pozivom k distanciranju od MAGA kulta. Il Duce je vmes uradno napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah 2024. 1, 2