V ZDA se nadaljuje družbeno-politični kaos. Poleg pandemije in ekonomskih posledic nje, se poglablja razkol med demokrati in republikanci. Prvi imajo težave zaradi notranje neenotnosti, s čimer so zastale nujne reforme, kar je privedlo do upada podpore Bidenovi administraciji. Republikanci ostajajo talci MAGA kulta, četudi prihaja na dan vedno več dokazov o norosti Trumpa in njegovih lakajov med napadom na kongres 6. januarja.

Prelomna točka bodo novembrske midterm volitve. V kolikor demokrati izgubijo glasove v spodnjem domu (house) in senatu, se pričakuje še večji cockblock Bidenove administracije s strani republikancev (aka ponovitev zgodbe med Obamo).

DEMOKRATI

 • Demokrati in Bidenova administracija se soočajo z upadom podpore zaradi cockblocka dveh lastnih senatorjev. Infrastrukturni paket je bil sprejet z bipartisan podporo; Build Back Better je zastal zaradi dveh članov lastne stranke – Joe Manchin in Kirsten Sinema. Zaradi istih oseb je padla tudi federalna volilna reforma (1, 2, 3), ki bi ustavila voter supression zakone v več republikanskih zveznih državah (1, 2); sočasno se ni odpravil niti filibuster, kongresni trik s katerimi lahko opozicija preprečuje glasovanje.
  • Ironija je, da imajo demokrati večino v spodnjem domu in kongresu. Slednji je deljen sicer 50/50, vendar v primeru neodločenega rezultata tiebreaker glas poda podpredsednica Kamala Harris. (1, 2, 3, 4, 5, 6)
 • Glavna “nevarnost” za demokrate so bližajoče se midterm volitve v novembru. V kolikor demokrati izgubijo glasove v spodnjem domu (house) in senatu, se pričakuje še večji cockblock Bidenove administracije s strani republikancev (aka ponovitev zgodbe med Obamo), kar lahko poruši možnosti za izvolitev naslednjega demokratskega predsedniškega kandidata 2024.

REPUBLIKANCI & MAGA KULT

 • Republikanci ostajajo talci trumpovega MAGA kulta, četudi prihaja na dan vedno več dokazov o norosti Trumpa in njegovih lakajov med napadom na kongres 6. januarja. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)
  • Pripravljeni so bili načrti za uporabo predsedniške odredbe (executive order), prek katere bi vojska ali homeland security zasegli volilne aparate v swing states. Prišlo naj bi do “pogovorov” o legalnosti namere med Belo Hišo in predstavnikom v Pentagonu. Razkriva se tudi podrobnosti kroga lakajev, med njimi Giuliani in Lindell, etc.
  • Kaligula je v zadnjih tednih pričel s ponavljanjem starih laži zoper republikanski establishment, ki je sprejel elektorje (dejansko ni bilo podlage ali mehanizma za zavrnitev). Presenetila sta Pence, ki je očitke javno zavrnil, ter McConnell, ki je 6. januar označil za neustaven napad.  Svoj manko hrbtenice je pokazal Cruz, ki je zaradi označbe 6. januarja za terorističen napad, klečeplazil pri Fox kloaki, natančneje Tucker Carlson.
  • Poteza McConnell-Pence dueta je lahko znak prihajajočega razkola v stranki. Republikansko vodstvo se vedno resneje pričenja zavedati, da nima kontrole nad MAGA kultom in Trumpom. Kaligula je medtem pričel s hujskanjem in pripravami na 2024.
  • V javnost prihaja tudi vedno več zgodb Trumpove administracije, ki odstirajo otroški nivo in popolno zanemarjanje norm – med drugim je v privatne rezidence nosil secret dokumente; prav tako je mnogo dokumentov raztrgal in večkrat z njimi zamašil stranišče. (1, 2, 3, 4)

PS Politični in družbeni kaos se ne odvija v vakuumu, temveč se napaja prek zapuščine neoliberalizma, centrizma in nerešenih trenj v ameriški družbi (rasna in ekonomska neenakost, manko socialne zaščite, etc). Histerijo poglabljajo republikanska medijska trobila in razrast fringe norcev na socialnih omrežjih, kakor tudi pretiravanje identity politike na drugi. Vrtinec histerije posledično zajame vse zgodbe, od covida in ukrepov, do tako imenovane critical race theory, Bidenove nominacije za Vrhovno sodišče, njegovega nakupa sladoleda, etc. Mnogi analitiki smatrajo ameriško družbo za najbolj razklano vse od 1861. (1, 2)