• Kitajska partija je tekom zadnjih mesecev pričela z večplastno regulacijo tehnološkega sektorja.
 • Postopanje je bilo pričakovano, saj so bila desetletja rasti tehnoloških gigantov zaznamovana z ohlapnimi zakoni, ki so omogočala hitro rast. Sedaj se sprejema ostrejšo zakonodajo glede monopolov, prostega trga, zbiranja podatkov, ipd.
 • Partijsko delovanje sledi širši družbeni “reformaciji” sproženi na zadnjem kongresu, kjer je partija obljubila izboljšanje življenjskega standarda in zgladitev vedno večje ekonomske neenakosti.

Kitajska oblast že več mesecev zaostruje regulacije tehnološkega sektorja. Postopanje je “raznovrstno” – denarne globe nekaterim podjetij; prepovedi IPOjev (initial public offering) na borzah; antitrust pobude zoper (prevelike) tehnološke gigante; nova zakonodaja glede varstva in nabiranja podatkov uporabnikov; etc.

Razlogi za partijsko postopanje so večslojni. Val regulacij ni presenetljiv, saj je imel tehnološki sektor več desetletij ohlapna pravila, ki so mu omogočala eksponentno rast. Posledično je bilo le vprašanje časa, kdaj bo partija zaostrila regulacijo (1, 2, 3, 4). Podobna debata se odvija tudi na zahodu (1, 2, 3, 4, 5)

Notranje-politično je zgodba obsežnejše regulacije vpeta v nedavno pričeto “reformacijo” pod maksimo chu xin in common prosperity – partija se oddaljuje od maksimalne ekonomske rasti v zameno za manj socialne neenakosti in izboljšanja življenjskega standarda. Zunanje-politično je postopanje partije vpeto v novo Hladno vojno med ZDA in Kitajsko, katere del je tehnološka tekma in ekonomski decoupling oz dual circulation. Predpostavlja se, da partija načrtno omejuje ekonomske vezi kitajskih podjetij z ZDA, saj postaja s tem “odpornejša” na morebitne ekonomske sankcije.

DOGAJANJE DO SEDAJ

 • Saga se je pričela z Jack Ma, lastnikom Ant Group kitajski tehnološki gigant z letnim prometom cca 18 milijard $ in vrednostjo 60 milijard (2017). Preiskava podjetja se je pričela oktobra 2020. Sočasno je za nekaj mesecev izginil tudi Ma. Januarja 2021 se javi prek videokonference, vendar ostaja v naslednjem času stran iz oči javnosti.
  • Regulatorji so novembra 2020 preprečili IPO na borzi v Hong Kongu in Shanghai, kjer je AG iskal 37 milijard dolarjev kapitala. Glede razlogov se ugiba; regulatorji so se sklicevali na stabilnost finančnih trgov; nekateri trdijo, da leži razlog v Majevi kritiki nekaterih Xijevih politik.
 • Naslednji primer je Didi (kitajski Uber), ki je od ustanovitve naprej mnogokrat deloval na meji zakona ali znotraj pravnih sivin novonastalega sektorja. Firma je junija 2021 izvedla IPO na NY borzi od katerega si je obetala 10 milijard dolarjev kapitala. Kitajska nadzorna agencija je potezi nasprotovala, vendar je Didi kljub temu nadaljeval z načrtom. Isti mesec so regulatorji pričeli s preiskavo glede monopolnih praks in finančnih napak. Julija je preiskave pričela še agencija za regulacijo interneta, ki je očitala kršenje pravil glede zbiranja in uporabe podatkov o uporabnikih – kitajski regulatorji naj bi želeli preprečiti odtekanje podatkov izven mej Kitajske.
  • Didijev app je bil začasno blokiran iz ponudbe (1, 2, 3). Vrednost delnice se je prepolovila; tekom naslednjega meseca je podjetje pristalo na nova pravila. Ustavljen je bil tudi načrt za vstop na UK tržišče (1, 2).
 • Kazni zaradi monopolov niso doletele le večja imena v industriji, kot so Alibava, Tencent in Didi, temveč tudi več deset drugih podjetij (1). Dominantna pozicija omogoča največjim podjetjem lahko izrivanje konkurence – Kitajsko namere o razbitju podjetij na posamezne dele lahko posledično prispeva k večji konkurenci na tržišču.
 • Zaradi zgodb o prodajanju podatkov o uporabnikih se pripravlja posodobljen zakonik glede nabiranja podatkov s strani tehnoloških podjetij. Zakon omejuje vrsto nabranih podatkov; določa način njihove hrambe; obenem prepoveduje prodajo podatkov brez privolitve (1).
 • Nova pravila se pripravljajo za digitalno zavarovalništvo (insurtech) saj se celotno polje duši od slabih praks in molzenja kupcev (1).
 • Pod drobnogled so prišli tudi ponudniki online šolanja. Zaradi kompetitivnosti kitajskega šolskega sistema so podjetja pričela nuditi plačljiv online pouk za otroke otrokom – ter vmes zaračunavala visoke cene; prihajalo je tudi do prevar. Javnost je bila že dlje nezadovoljna s stanjem v sektorju in visokih cen, ki so “najboljšo” izobrazbo delale nedostopno. Partija je, v soskladju s svojimi namerami, pričela s čiščenjem slabih akterjev in vzpostavljanjem novih pravil.
 • Širša zgodba “common prosperity” načrtov zajema tudi pregon korupcije in davčnih utaj. Slednje naj bi bil razlog za brisanje online prezence Zhao Wei in javno razglašenih kazni za več kitajskih slavnih oseb.

BALANSIRANJE REGULACIJE in RASTI

Regulativno postopanje Kitajske partije se je šele pričelo. Mehanizmi in pristopi še zdaleč niso zakoličeni (1, 2, 3), temveč se bodo verjetno prilagajali in dopolnjevali s časom. Glede na obseg načrta in država bodo nedvomno nekateri zakoni pozitivni, drugi ne, ter nekateri nesmiselni – regulacij ne vpeljuje ena agencija, temveč širok izbor njih; svoje doda še kompleksnost birokracija od centralnega do lokalnega nivoja.

V vsakem primeru so prognoze težke in histerija o koncu kitajskega kapitalizma pretirana. Prav tako se le s težavo trdi, da partija ni naklonjena napredku in razvoju tehnologije, saj investira kapital v 6G, raziskovanje vesolja, zeleno ekonomijo, etc. Prav tako je prišlo do prelevitve “China Inc” v “CCP Inc” – Kitajska podjetja in kapital niso le v privatnih rokah, temveč imajo tesne vezi z državo.