• V Indiji se že pol leta odvijajo protesti kmetovalcev. Sprva so se pričeli v provinci Punjab, ter se kasneje razplamteli v večini regij in zajeli večja mesta. Prihaja do do spopadov s policijo.
  • Vzrok za proteste je (napovedana) sprememba zakonodaje, ki bi koristila industrijski pridelavi dobrin na račun majhnih kmetij. Srčika spora je odprava garantiranih minimalnih odkupnih cen in drugih varoval namenjene malim kmetijam.
  • Na stran protestnikov je stopila indijska opozicija. Modi ponuja 18-mesečno zamrznitev sprejema zakona, vendar so protestniki ponudbo zavrnili, ter napovedali nadaljevanje upora.

Protesti indijskih kmetovalcev so se pričeli avgusta 2020 v regiji Punjab – vzrok je bila zakonodaja, ki bi odpravila garantirane cene odkupa. Od takrat se protesti zaostrujejo; prav tako so zajeli vse regije in večja mesta. Novembra se je v znak solidarnosti odvila nacionalna stavka 250 milijonov državljanov.

V Delhiju so že dlje postavljeni kampi in barikade, ki blokirajo glavne vpadnice. Prihaja do spopadov s policijo in očitkov aretacij organizatorjev. Pogovori med vodstvom protestov in vlado še niso obrodili sadov. Ponuja se 18 mesečni moratorij na sprejem zakona, kar so protestniki odločno zavrnili. Pričakuje se nadaljevanje kaosa. (1, 2, 3, 4, 5, 6)

WHEN THE LEVEE BREAKS

Srčika spora je sprememba kmetijske zakonodaje, oziroma odprava garantiranih minimalnih odkupnih cen žita in drugih poljščin Modijeva stranka BJP zagovarja svojo namero z (nujnostjo) modernizacije indijskega kmetijstva – odprava reguliranih odkupnih cen naj bi omogočila večji profit kmetovalcem, ter privedla do privatnih investicij. Protestniki očitajo vladi, da sprememba koristi živilski industriji in korporacijam, ki bi lažje nižale odkupno ceno.

V ozadju je več drugih dilem, ki vplivajo na izbruh množične nejevolje. Indijski kmetijski sektor je “arhaičen”, saj temelji na milijonih malih kmetovalcev. Že leta se pojavljajo zgodbe o samomorih zaradi dolgov (nabava pesticidov, GMO semen, ipd) in (pre)nizkih cen poljščin. Brez regulacije minimalne odkupne cene, se lahko situacija dodatno poslabša. Prav tako ima Indija prgišče težav z revščino in neenakostjo v družbi, ki vedno večkrat privre na plan – lanskega decembra so delavci uničili iPhone tovarno zaradi slabih delovnih razmer in neizplačil plač. Drug izvor indijskih težav so zametki kastnega sistema, ki otežujejo napredovanje v družbi. Ekstremen primer je Dalit kasta na dnu družbe, ki opravlja najslabša dela – sočasno predstavlja cca 16% populacije.

Širši aspekt težav je Hindutva – ideologija hindujskega nacionalizma stranke BJP, ki predstavlja rez s tisočletno tradicijo verske heterogenosti in strpnosti. Modiju se ne očita le pristranskost do Hindujcev, temveč tudi avtoritarnost. Posledično ne presenečajo posnetki spopadov med policijo in protestniki, ter aretacije organizatorjev. Vlada ponuja 18 mesečni moratorij na sprejem zakona, kar so protestniki odločno zavrnili. Surrealna situacija je privedla do protestniških kampov in barikad na vpadnicah Delhija. Sporu se ne obeta konec, saj se obe strani pripravljajo na nadaljevanje trenj.