• Reddit VS Wall Street – 1:0
  • Uporabniki reddit kanala wallstreetbets so prek kolektivne akcije (nakup delnic Gamestop) prekrižali načrte “finančnega rentništva” (shorting) skladov, ter jim prizadejale milijardne izgube.
  • Osiromašeni finančni oligarhi, navajeni lahkega odiranja profitov, sedaj na ves glas vpijejo unfair – ironičnost njihov solz je navdušujoča. Sočasno je WS zaradi straha pred nadaljnjimi kolektivnimi akcijami “anarho” investitorjev, tekli jokat v ameriški kongres. Borza je vmes večkrat ustavila trgovanje z Gamestop delnicami… toliko o prostem trgu.

Gamestop – omiljena trgovina iz otroštva mnogih ameriških otrok – se je zaradi padca prodaje fizičnih kopij (nadomeščeni s streaming servici in online drm ekosistemi Steam, Uplay, ipd) in pandemije, soočal z bankrotom.

V širšem ozadju so finančni inštrumenti na borzah, ki investitorjem omogočajo “žetev” profita od padca delnic in/ali propada podjetij – short, ter prejem dodatnega profita od rasti – long. V kolikor gre cena obratno, torej navzgor pri short in navzdol pri long, pokrije razliko investitor.

Zaradi slabih prognoz so WS skladi shortali delnice Gamestop. Uporabniki reddit kanala wallstreetbets so nato prek kolektivne akcije pričeli z masovno nabavo delnic. Ceno so napihnili iz 18$ na več kot 500$. Z akcijo niso le prekrižali načrte “finančnega rentništva” skladov, temveč jim povzročile več deset milijard $ izgube. Borza je vmes večkrat ustavila trgovanje z Gamestop delnicami… toliko o prostem trgu. Robin-hood – popularna aplikacija za amatersko trgovanja, je doživela jezo in eksodus uporabnikov, saj je prav tako ustavila trgovanje z delnicami Gamestopa. (1, 2, 3)

Osiromašeni finančni oligarhi, navajeni lahkega odiranja profitov, so že pričeli z lobiranjem kongresa in Bele hiše zaradi “nepravičnosti” kolektivnega trolla prek socialnega omrežja. V očeh drugih je zgodba moderni robin hood, oziroma zmaga mainstreet vs wallstreet. V vsakem primeru je saga epski troll wallstreet fatcats, ter ironičnost njihov solz navdušujoča

Ob robu se lahko izpostavi, da je vse skupaj še en dokaz več o “farsi” modernih borz. Smoter borz v časih Smitha je bilo kolektivno nabiranje kapitala za povečanje proizvodnje dobrin – Wealth of nations. Moderne borze so v veliki meri le kolektivna psihoza in obračanje denarja – tako imenovano finančno rentništvo kateremu je bil Smith nenaklonjen.