• Trump se, z repom med nogami, poslavlja iz Bele hiše. Zaradi užaljenosti se ni udeležil slovesnosti ob menjavi oblasti.
  • V zadnjem posnetku je napovedal, da je vse skupaj “komaj začetek”. Glede na mnoštvo sodnih pregonov se ocenjuje, da namerava še naprej molsti lahkoverne gorečneže za donacije. Grozi tudi z razkolom republikanske stranke, katere volilna baza je v primežu MAGA kulta.
  • Štiri leta burleske v Beli hiši so v vsakem primeru končana. Biden je 46. predsednik ZDA.

  • Trump je po vdoru v kongres doumel, da se sooča s sodnim pregonom zaradi spodbujanja k uporu. V naslednjih dneh je “izdal” svoje gorečneže ter se od napada distanciral. FBI je medtem pričel s kazenskim pregonom kongresnih “MAGA turistov” – več njih sedaj moleduje Trumpa za pomilostitev; med njimi tudi posameznica, ki naj bi ukradla laptop Pelosijeve ter poskušala prodati Rusom. Preprečilo naj bi se tudi oborožen napad skupka rasističnih milic. Samo inavguracijo ščiti več deset tisoč pripadnikov nacionalne garde in varnostnih sil.
  • Kaligula je v zadnjih dneh pomilostil več svojih lakajev, med njimi Bannon; prav tako se šušlja o prodaji “odpustkov”. Glede na zadnje govorice je rabila njegova pravniška ekipa več dni, preden ga je prepričala, da naj ne pomilosti sebe in svoje družine (poteza bi odprla možnosti dodatnih preiskav).
  • V javnost so prišli detajli konca “prijateljstva” med Trumpom in Barrom. Slednji, kljub preiskavi sodnega ministrstva, ni našel dokazov o množični volilni goljufiji. Ko je slednje povedal Trumpu ni bil več “prijatelj”. Po njegovem mnenju naj bi Trumpa glede dejstev/realnosti zavajali njegovi odvetniki in svetovalci. (1, 2)
  • Prišlo je tudi do razkola z najzvestejšim lakajem Guilianijem. Kaligula je prenehal plačevat njegove račune; Guiliani je oznanil, da ne bo del Trumpove odvetniške ekipe za impeachment proces.
  • V poslovilnem (1, 2) nagovoru se je Trump ponovno distanciral od MAGA illiteratov, ki se soočajo s pregonom zaradi vdora v kongres. Poleg alternativne interpretacije dosežkov štirih let, je ob koncu izrekel: “…I want you to know that the movement we started is only just beginning.” Trumpova znamka (brand) je po fiasku v kongresu izgubila sponzorje. Trump naj bi po eni strani poskušal rehabilitirati svoje ime; po drugi strani si od ohranitve MAGA kulta obeta politično in/ali finančno prihodnost – v zadnjih mesecih je prejel več milijonov donacij od lahkovernežev MAGA kulta.
  • Zgodovinski spektakel ameriških predsedniških volitev 2020 se v vsakem primeru končuje – s posledicami se bo soočalo še dlje. Biden je kljub temu 46. predsednik ZDA.

 

ADDENDUM: TLDR

Vdor in vandaliziranje kongresa sta dokončno razkrila obseg blodenj MAGA populizma – branjenje svobode prek fašistoidne odstavitve opozicije… O samem incidentu prihaja pri obeh političnih polih do pretiravanj – demokratska stran je na robu histeričnosti; republikanska stranka poskuša incident relativizirat, s čimer prikriva večletno odobravanje Trumpovih laži in propagande.

V kongres so nenazadnje vdrli le največji fanatiki MAGA kulta – po štirih letih hujskanja in pranja možganov jih je bilo pred kongresom nekaj tisoč, ter v notranjosti le nekaj sto. Po drugi strani je bila situacija dejansko nevarna, saj se je veliko kongresnikov za las izognilo jezni množici; celoten incident je zahteval več smrtnih žrtev. Realno je sicer nujno zavesti, da je bil glede na ameriške razmere (eg: strelski obračuni) kaos “zmeren”.

REPUBLIKANSKI RAZKOL

Vdor MAGA gorečnežev je le del širše zgodbe. Skoraj 150 republikancev je bilo voljnih prek glasovanja sprevreči certificirane rezultate iz zveznih držav. Dotični moment je pripeljal do razkola znotraj republikancev. Del njih ostaja zvestih lakajev MAGE. Vodstvo se medtem sooča z upadom podpore – po štirih letih klečeplazenja so med vdorom v kongres doumeli, da nimajo kontrole nad MAGO. Sedaj se zaradi tako imenovane “izdaje” Trumpa soočajo z jezo in izgubo volivcev – Trumpove grožnje o nadaljevanju kulta lahko prav tako privedejo do dejanskega razcepa ameriške desnice na dve stranki.

NEJASNE OBETI

Za natančnejše napovedi je prezgodaj, saj Trump rad obljublja in napoveduje dejanja, ki se večinoma ne odvijejo. Ameriška družba ostaja močno polarizirana – deloma tudi zaradi drugega poskusa impeachmenta s strani demokratov. Impeachment proces se bo odvijal v prvih mesecih naslednje administracije. Slednje ne ne bo koristilo Bidenu, ki se v prvih mesecih sooča že s prgiščem drugih problemov – pandemija in njene ekonomske posledice še zdaleč niso premagane.