• Novembrske volitve in meseci po njih niso bile višek spektakla. Štiriletna burleska ima šele v zadnjih tednih administracije svoj reality finale.
 • Obisk MAGA kulta v kongresu je privedel do politične drame in dodatne polarizacije v zadnjih tednih mandata.
 • Nov poziv k odstavitvi in blokiranje Trumpa na socialnih omrežjih, četudi morebiti smotrno, le potrjuje Kaligulino propagando o “žrtvenosti” in “deepstate” zaroti v glavah svojih gorečnežev.
 • Invaguracija Bidena je 20. januarja.

MAGA KULT

Obisk MAGA kulta v kongresu je bil nedvomno surrealen, vendar sočasno manj od pričakovanj. Množice zunaj je bilo le nekaj tisoč. Nekaj sto največjih gorečnežev je vstopilo v notranjost, kjer je prišlo do vandaliziranja pisarn in kraje “spominkov“. Trumpova ekipa naj bi vsem poskušala prepričati dodatne senatorje k izdaji volilnega rezultata.

  • Incident je zahteval štiri življenja in desetine ranjenih. Našlo se je dve bombi; nekateri pseudo-revolucionarji so prišli oboroženi. Vse skupaj je bilo za Ameriko pod pričakovanji.
  • Kongresni policiji se očita nepripravljenost in zveznim organom ignoranco nevarnosti pro-Trump radikalizma (1, 2, 3); nekaterim se zdi načrtna. FBI in ostali organi pregona so že pričeli z aretacijami vandalov; kongres je sprožil preiskave delovanja.
  • Incident je povzročil paniko pri obeh strankah. Demokrati so deloma histerični glede “obsega” incidenta, saj je po kongresu postopalo le nekaj sto največjih MAGA gorečnežev – dokaz, da potrebuje amerika javno zdravstvo in psihiatrijo. Sočasno je bila situacija surrealna, ter nenazadnje nevarna glede na obseg oborožitve in količino “nedeljskih vojakov” v MAGI.
  • Drama se odvija tudi pri republikancih. 147 njih glasovalo za izničenje certificiranih rezultatov iz zveznih držav. Medtem se čuti s strani zmernejšega krila republikancev in strankarskega vodstva naveličanost nad Kaligulo. Del republikancev sledi il Duceju v pogubo.

CENA REPUBLIKANSKE PODPORE MAGA POPULIZMA

McConnellov govor o priznanju certificiranih glasov in branjenju republike je bil zadnji žebelj v krsti Trumpove administracije. Sledil je omenjen napad na kongres, ki je zdramil zmernejše republikance. MAGO in Trumpa, podobno kot Tea party pred desetletjem, se je izkoristilo za prevzem oblasti. Trumpu se je več let dopuščalo gradnjo populističnega kulta. Sedaj so republikanci po letih lakajstva ugotovili, da nimajo kontrole nad MAGO, niti nad Kaligulo v Beli hiši – sočasno je tumor metastaziral v republikanski partiji. McConnell in Pence se pričenjata distancirati. partijsko vodstvo poskuša minimalizirati posledice.

  • Že dlje se govori, da je republikanska stranka postala talka MAGE – rezultat drugega kroga senatnih volitev, kjer so demokrati prevzeli oba sedeža, naj bi bil odraz padajoče podpore.
  • Drugi indici so posnetki gorečnežev, ki verbalno napadajo Romneya in Grahama glede “izdaje” Trumpa; na tweetru trenda hang Pence.
  • Demokrati naj bi v ponedeljek sprožili drugi impeachment. Nabira se podporo republikancev; šušlja se o nakljonjenosti vrha (1, 2). Trumpa zapušča tudi lasten kabinet in uradniki. Pelosi je prav tako “zavarovala” jedrske kode.

PANDORINA SKRINJICA DIGITALNE CENZURE

Twitter in FB sta blokirala Trumpove profile. Sprva je bilo govora o začasnem utišanju; kasneje so bili zaprti. Google je vmes iz appov izločil Parler, kamor so se po oktobrski čistki pričeli zatekati quanon, MAGA in antivax illiterati; iz yt se poslavlja Banon.

  • Lojalni ostanek Trumpovih lakajev označuje izbris za cenzuro.
  • Trump obljublja ustanovitev “lastnega” medija ali socialne platforme – še en način molzenja donacij od lahkovernežev MAGA kulta.

MAGA ZAPUŠČINA

Incident in njegove posledice dodatno polarizirajo medije in družbo. Liberalna stran je nad dogodkom histerična; desnica (Fox&co) je pričela z enačenjem antifa in blm izgredi z vdorom v kongres, ter vsesplošno relativizacijo – želi se spregledati, da se je Trumpu več let stalo ob strani. Normalnejša populacija medmrežja uživa v memih o razliki v policijski pripravljenosti ob “svetlejšim” MAGA ali “temnejšim” BLM protestom.

 • Nedvomno postajata oba politična pola vedno bolj histerična, četudi sta do konca Trumpovega mandata le še dva tedna.
 • Republikanci gasijo lastne požare in se soočajo s “pošastjo”, ki so ji sami pomagali pri ukorenitvi kulta v ameriški družba. Demokratski pozivi k impeachmentu so pozni in le “potrjujejo” Kaliguline laži o pregonu v glavah MAGA gorečnežev. Tako rekoč se mu daje kredibilnost in namenja preveč pozornosti, ter v opranih glavah illiteratov dokazuje deepstate.
 • MAGA kult, oziroma vsaj/le jedro največjih zblojencev, medtem doživlja ekstazo ob pseudo-revoluciji. Zgodovinsko gledano je Amerika že imele težave s prenosom oblasti med predsedniki po državljanjski vojni (1, 2). Nadaljujejo s povezovanjem prek medmrežja; napoveduje se ponovitev kongresnega “shoda” za 20. januar, dan Bidenove inavguracije.
 • Kmalu, ter končno, se najkasneje v dveh tednih obeta klimaks MAGA spektakla. Težko je napovedati nadaljno dogajanje in Trumpovo pripravljenost do all-in poziva h coup d’etat prek MAGA kulta. Glede na reakcijo političnega establishmenta obeh strank in družbe, je veliko ljudi zaskrbljenih nad nadaljnim podžiganjem MAGA histerije.
 • Dosedaj je bila Trumpova dikcija sicer vedno dvoumna, kar je bila zaščita v primeru sodnega pregona. Zadnji nastop, v katerem je izdal in obsodil napad na kongres ter priznal zmago Bidena, odraža Trumpov strah. Odvetniki so ga verjetno posvarili, da se sooča z obtožbo hujskanja k uporu.
 • Nenazadnje se prav tako zaveda, da MAGA nima moči za dejanski udar – reality show se končuje. V naslednjih tednih se bo dokončno razkrila dejanska norost ameriške Kaligule. Drugo vprašanje je obnašanje MAGA kulta. Sestavljen je iz mnoštva heterogenih skupin na medmrežju, med njimi mnogo desnih milic in Confederacy straž. Šušlja se o pripravah na ponovni obisk Washingtona na dan inavguracija 20. januarja.