• S serijo izgubljenih tožb in intervencije vrhovnega sodišča, propadajo zadnji upi Trumpove histerije glede (nedokazanih) volilnih prevar.
  • Kaligula nadaljuje s širjenjem kaosa med zapuščanjem Bele hiše. Delirični tweeti in FB posnetki so namenjeni lahkovernim gorečnežem, ki mu še vedno donirajo sredstva za “iskanje” goljufij – EZ money.
  • MAGA kult ostaja kljub manku substance živ. Prihaja do groženj volilnim uradnikom. Republikanska stranka ostaja ujeta v alternativno realnost Trumpovih gorečnežev zaradi straha izgube volilne podpore tik pred drugim krogom senatnih volitev v Georgii, ki bodo določile bodoče razmerje moči v senatu.

V ZDA se sočasno odvijata dva shitshowa – Trumpovo zapuščanje Bele hiše in nekontrolirano širjenje COVIDa. Hitrega izboljšanja stanja se ne pričakuje zaradi globoke polarizacije družbe in nenavdušujočim demokratskim centrizmom Bidena.

PANDEMSKI KAOS

Nesposobnost Trumpove administracije glede soočanja s pandemijo, je privedla do rekordnega števila hospitalizacij in smrti (1, 2) – vsak dan umre več Američanov kot med 9/11. Pričakuje se dodatno zaostritev stanja, saj s federalne strani še vedno ni enotnih navodil. Nošnja mask in ukrepi so različni glede na posamezne zvezne države in okrožja.

Kriminalna nesposobnost administracije je prišla do izraza tudi pri nabavi cepiva. Administracija je med nakupom prvih 100 milijonov doz Pfizerjevega cepiva, zavrnila ponudbo za nabavo dodatnih doz. Pfizer lahko zaradi ostalih pogodb, dodatno cepivo dostavi šele v sredini 2021 (1, 2, 3, 4).

ALTERNATIVNA REALNOST MAGA KULTA

Med vedno slabšim epidemiološkim stanjem se sočasno nadaljuje burleska predsedniških volitev. Kaligula nadaljuje z navajanjem laži in podpihovanjem gorečnežev – situacija postaja nevarna, saj pričenjajo radikalni MAGA illiterati z ustrahovanjem volilnih uradnikov in politikov v več zveznih državah (1, 2). Ironija je, da ustrahujejo celo republikanske aparatčike, znane po prikrojevanju volilnih registrov –  ravno v Georgii je na sodišču tožba glede izbrisa 200.000 volivcev. Po novem se, v glavah MAGA lahkovernežev, med “fakenews MSM” uvršča tudi novinarje Foxnews.

Vrhovno sodišče je v manj kot eni uri zavrnilo neutemeljeno tožbo v Pennsylvaniji – niti trije sodniki nastavljeni od Trumpa niso podali ločenega mnenja. Propadli so tudi pseudo-procesi sproženi od Sidney Powell, ki se je med drugim sklicevala na anonimen vir iz vojske z imenom spider (1, 2). Štiri battleground države so postopek sprožen v Texasu, prek katerega poskuša Kaligulina ekipa izničiti več milijonov glasov, označile za alternativno realnost, ter pozvale k intervenciji vrhovnega sodišča.

ADDENDUM: Vrhovno sodišče je ustavilo tožbo v Texasu.

Biden je medtem, tike pred dokončno potrditvijo za predsednika. Tretje štetje v Georgii je potrdilo zmago Bidena (1, 2); s tem imajo vse države potrjene rezultate; v naslednjih dneh se odvije glasovanje elektorjev v Wašingtonu. Njegovo zmago je posredno priznala celo tiskovna predstavnica administracije McEnany.

REPUBLIKANCI – MAGA TALCI

Razloga za navajanje laži o volilnih prevarah sta dva. Trump in republikanska stranka nabirata denar prek donacij lahkovernih MAGA illiteratov (1, 2, 3, 4). Sekundarni razlog je drugi krog senatnih volitev v Georgii (1, 2, 3), ki bodo odločale glede demokratske ali republikanske kontrole zgornjega doma Kongresa (senata).

Republikanska stranka ostaja talec alternativne realnosti MAGA kulta (1, 2, 3). Večina republikancev se boji izgube volilne podpore, zaradi česar ne želijo javno nasprotovati Kaliguli. Lakaj Giuliani republikancem očita manko podpore, četudi vrhovni tožilec Barr med preiskavo ni našel dokazov o goljufiji; več republikancev se poskuša prilizovati Kaliguli prek zahtev po nadaljevanju preiskav Trumpove “kognitivne megle”. Razkol med Barrom – sicer pokvarjenim aparatčikom, ki si rešuje kariero in zapušča potapljajočo se ladjo – in Trumpom glede preiskave neobstoječe volilne prevare, lahko privede do Barrovega odstopa (1, 2).

SCORCHED EARTH ZAPUŠČINA

Kaligula se zaveda, da je volitve izgubil. Glede na podlo delovanje administracije se mu obeta mnoštvo tožb in preiskav. Na morebiten pregon se “pripravlja” z izdajo predsedniških pomilostitev zase in svojo družino (1, 2). Za dodaten “drobiž” naj bi celo prodajal pomilostitve; preiskava DoJ je v teku.

Scorched earth zapuščanje Bele hiše zajema še malho drugih potez. Z grožnjo veta na obrambni proračun zahteva ukinitev sekcije 230, ki ščiti tehnološke gigante pred tožbami glede uploadanih vsebin s strani uporabnikov (1, 2, 3) – otročji payback za factcheking in brisanje quanon kulta. Pohitril je usmrtitve federalnih obsojencev na smrt. Agencija za okolje je pod Trumpovim pritiskom medtem sprejela zakon, ki dovoljuje nadaljnjo onesnaževanje zraka. Kaže se, da se je bil Kaligulin kabinet sestavljen iz “cveta” lobističnega kapitalizma.

DEMOKRATSKI STATUS QUO CENTRIZEM

Kljub odhodu Kaligule se ne obeta hitro izboljšanje družbenega stanja v ZDA. Biden je, kot pričakovano, centrističen demokrat. Pričakuje se vračanje k status quo politiki Obamine administracije. Slednje odraža tudi izbor njegovega kabineta, ki vsebuje “znane” demokratske obraze. V kolikor republikanci obdržijo kontrolo senata, se bo isto kot med Obamo, njegove napore cockblockalo prek filibusterjev in nesodelovanja. Glede na porast socialnih problemov – lakota, množične izselitve in kongresni deadlock glede sprejema naslednjega paketa ekonomske pomoči – leži pred Bidenovo administracijo trnova pot.

Do skepse prihaja tudi na mednarodnem področju, saj je ameriška politična srenja ujetahawkish logiko obeh strank. Pričakuje se, glede na izolacionizem med Trumpom, večjo pripravljenost do multilateralizma (ICC, klimatski sporazum, START, etc). V kolikšni meri bo Biden uspel obnoviti zaupanje v ameriško diplomacijo ostaja odprto vprašanje.