• Trump nadaljuje s požigom in širjenjem kaosa (scorched earth) med zapuščanjem Bele hiše.
  • MAGA se, glede na manko substance, sesuva sama vase. Trumpovo mentalno stanje – izraženo prek tirad deliričnih tweetov in zadnjega FB posnetka – se giblje v smeri kliničnosti.

Napihnjene laži o volilni goljufiji so izpuhtele že pred tedni (1, 2). Tožbe so padale kot domine pred sodišči; republikanski uradnik zadolžen za štetje glasovnic v Georgii je kritiziral natolcevanja glede ponovnega štetja volinic; zapuščajo ga republikanci; mednarodni opazovalci prav tako niso zasledili nepravilnosti; pojavljajo se prve tožbe glede utaje donacij za “dokazovanje” volilne goljufije (1, 2, 3). Zadnji žebelj je v krsto zabil Trumpov lakaj aka vrhovni tožilec Barr (1, 2, 3, 4, 5), ki kljub preiskavi DoJ ni našel dokazov o nepravilnostih. Kaligula mu je v naslednjem trenutku pričel očitati nelojalnost.

Trumpov entourage zapušča potopljajočo se ladjo. Ob strani mu stojijo le še gorečneži, kot je Giuliani in nepismeni odvetniki. Širše, ga tudi vedno manj Washingtona in ameriške družbe jemlje resno, saj se čuti naveličanje nad štirimi leti reality šov burleske. Edino kar mu ostaja je podpihovanje illiteratov (Q, antivax, tinfoil, awakening, et al) na socialnih omrežjih – njegove zadnje publike. Pri ostalih ljudeh pričenja 45 minut blodenj, laži in psihoz vzbujati sočutje z duševnim bolnikom.

V ozadju Trumpovega mentalnega zloma se nadaljuje tudi čistka v Pentagonu (1, 2). Razlog naj bi bil nepremišljen umik iz Afganistana – zadnji “dosežek” Trumpove zunanje politike. ZDA so medtem uradno izstopile iz open skies dogovora, ki je velesilam omogočal medsebojne vojaške prelete za izgrajevanje zaupanja že od časov Hladne vojne. V zadnjem mesecu se poskuša maščevati tudi tehnološkim gigantom zaradi factcheckinga in brisanja laži – napovedal je veto na zakon o vojaškem proračunu, v koliko se ne bo skupaj z proračunom sprejelo še razveljavitve sekcije 230. Slednja ščiti Google, FB in Twitter pred tožbami zaradi objav uporabnikov.

Kljub iztekanju Trumpovega mandata, se bo z zapuščino soočalo še leta. Od legije republikanskih sodnikov, do močnejše avtoritarne pete kolone v republikanski stranki – Bidenova administracija ima pred sabo trnovo pot. Povolilne statistike kažejo na visoko polarizacijo družbe “geografsko”; nekateri zagovarjajo nujo po neodvisni truth & reconciliation komisiji, ki bi natančno razčlenila fakte od Trumpove fikcije in propagande – narodne sprave se večinoma uporablja po genocidih in državljanskih vojnah … Ob koncu se ne sme pozabiti, da je surrealno leto 2020, vsaj pokončalo ameriško Kaligulo.