• Z zaključenim ponovnim štetjem glasovnic se ameriška povolilna agonija končno bliža h koncu. Biden ostaja zmagovalec po številu ljudskih glasov in elektorjev.
  • Trumpova ekipa je poskušala na vse pretege spremeniti rezultat, vendar bila pri tem neuspešna.
  • Z Bidenovo zmago v Michiganu in Georgii, Kaliguli zmanjkuje možnosti za zasuk. Navedbam Kaligule ne verjame več niti republikansko vodstvo, niti FoxNews.

V ZDA se postopoma zaključuje drama glede štetja glasovnic. Trumpova ekipa je sicer poskušala na vse pretege spremeniti rezultat, vendar bila pri tem neuspešna. Sodniki so zavrgli več tožb zaradi popolnega manka dokazov (1, 2); skeptični so bili že Trumpovi odvetniki (1, 2). Kaligula je poskušal izvajati pritisk na volilne uradnike v Michiganu in Georgii, vendar bil v obeh primerih neuspešen. Biden je de facto zmagovalec; ključna datuma sta 8. in 14. december, ko se odvija dokončna potrditev elektorjev, ki nato oddajo svoje glasove za predsednika.

PODALJŠEVANJE AGONIJE

Michiganski uradniki so sprva želeli zavlačevati, vendar kasneje odobrili potrditev rezultata. Trump je imel kasneje sestanek z michiganskim političnim vodstvom, ki je že vnaprej oznanilo, da se ne namerava vmešavati v volilni izid (obstaja namreč zakonski mehanizem, ki v primeru nejasnih volitev, zveznemu kongresu omogoča usmeritev elektorjev). Pritisk se je izvajal tudi na republikanskega uradnika zadolženega za štetje v Georgii. V zgodbo se je vmešal Lindsey Graham, ki je postavljal “dvoumna” vprašanja o procesu preverbe glasovnic, oz. o možnosti, da se prek zaostrenih pravil legitimacije del njih izniči (1, 2). Drama ni spremenila rezultata ponovnega štetja, po katerem je Biden nedvomno zmagal tudi v Georgii.

Trumpove možnosti za zmago postajajo nične. V navedbe o masovni goljufiji, zaradi manka dokazov, ne verjame niti več FoxNews; od najbolj radikalnih navedb se distancira celo lakaj Giuliani. S potrditvijo rezultata v zadnjih zveznih državah, prejema Biden čestitke s strani vedno večjega dela republikancev, ki sočasno silijo Trumpa v priznanje izida. Kaliguli ostaja le podpihovanje gorečnežev in nadaljevanje propagande, s čimer bo poskušal ostati politično relevanten ter ohraniti vez z republikansko partijo.

KLJUB PORAZU SE TRUMPISM NADALJUJE

Ne glede na zmago Bidena, je Trump prejel obširen delež podpore – trumpizma še zdaleč ni konec (1, 2, 3). Njegova retorika in nastop sta medtem znižala državniške standarde; podpihovanje gorečnežev in fanatikov je ob neprestanem ponavljanju lažnih dejstev, prisostvovalo k polarizaciji družbe. Glavna baza njegovega kulta so republikanski volivci, s čimer je partijsko vodstvo primorano k “odobravanju” njegovih potez, saj je prestrašeno pred izgubo podpore. Za januar se pripravlja politična bitka glede drugega kroga senatnih volitev v Georgii – republikanci nujno rabijo Trumpa na svoji strani. Rezultat bo določil razmere med strankama v senatu, kar bo imelo neposreden vpliv na sprejem zakonov prihajajoče Bidenove administracije. Republikanski senat lahko namreč prek filibusterjev blokira sprejem zakonov, kar je bila praksa med Obamo.

Poleg natolcevanja o volilnih nepravilnosti, je Trump v zadnjih tednih pričel z last-minute menjavami v Pentagonu. Zamenjan je bil obrambni minister in več visokih uradnikov (1, 2, 3). Trumpove namere sprva niso bile jasne, vendar so se pred kratkim kristalizirale. Pred izselitvijo iz Bele hiše poskuša Kaligula doseči “poceni” zunanje-politične dosežke. Cilj mrzličnih menjav vodstva naj bi bil umik ameriških sil iz Afganistana. Mirovni sporazum s Talibani, dosežen pred slabim letom, je seveda farsa. Talibani namreč izgrajujejo moč v državi; odvilo se je več napadov. Kaliguli seveda ni mar do posledic nepremišljenega umika, temveč gre za nabiranje političnih točk.

Kljub volilnem porazu se torej obeta nadaljnja prisotnost Trumpa v ameriški politiki; do januarske izselitve iz Bele hiše se pričakuje razrast kaosa v diplomaciji. Skupaj z nadaljevanjem kulta osebnosti in podpihovanjem gorečnih illiteratov ter omenjanja volitev 2024, obstaja torej možnost, da bo Kaligula prisoten tudi v prihodnje.