• Rezultati prvega dne kažejo na ponovitev 2016. Sočasno več zveznih držav še ni preštelo rekordnega števila poštnih glasovnic – postopek bo trajal vsaj nekaj dni ali tednov.
  • Trump sedaj izpolnjuje obljube – na konferenci se je “oklical” za zmagovalca, omenjal (nedokazano) goljufanje z glasovnicami, ter napovedal tožbo glede ustavitve štetja pred vrhovnim sodiščem. Pravna podlaga slednjega je nejasna – Trump preprosto nadaljuje z lažmi, ki jih ponavlja že od 2016. Cilj je podpihovanje svojih gorečnežev, saj je zaradi tesnega rezultata in daljšega štetja, politična/pravna bitka glede izida skorajda neizogibna.

  • V ozadju se že odvija pravna bitka obeh strank pred sodišči. Situacijo komplicira dejstvo, da je volilna zakonodaja in postopek med zveznimi državami različen. Na socialnih omrežjih Twitter v živo factchecka Trumpove izjave – na drugem polu dosega preganjavica illiterati gorečnežev vrhunce. Mnogo Američanov pričakuje kaos in izgrede.
  • Splošneje se že drugič doumeva, da geriatričen centrizem demokratov ni prepričljiv. Trumpova “realnost” je zgodba zase in administracija polom. Kljub temu ji uspeva prek propagande in kulta osebnosti doseči zadostno podporo – v veliki meri zaradi neprepričljive politike demokratov.