Osrednja težava Trumpovega ega je bitka s Twittrom in ostalimi socialnimi omrežji. Izgredi so se medtem razširili po državi – vse skupaj se odvija sredi nepremoščene pandemije.

Iskra trenutnega kaosa je bila smrt George Floyda, ki je vkljenjen na tleh umrl od zadušitve – policist je več minut klečal na njegovem sapniku. Spočetka so bili protesti mirni in lokalni, vendar se tekom naslednjih dni razširili po ZDA. Več kot dvanajst zveznih držav je sedaj razglasilo policijsko uro in aktiviralo nacionalno gardo, Pentagon pošilja vojaško policijo – situacija je ponekod surealna.

Chauvin (policist) in Floyd sta bila verjetno znanca, vendar natančno ozadje ni znano. Udeleženi policisti so bili suspendirani, Chauvin kasneje aretiran in obtožen umora. Smrt Floyda je bila le katalizator – podobno kot “zadušitev” Garnjerja v New Yorku, Ferguson 2014, Baltimore 2015, Milwaukee 2016, ter vsa ostala neupravičena policijska streljanja in desetletja sistemskega rasizma, ki so že večkrat privedla do izgredov tekom zadnjih let in desetletij.

Tokratni protesti so se pričeli v Minneapolisu, nato razširili po Minnesoati, sedaj se protesti in izgredi odvijajo v več kot 25 mestih ZDA. Sprva so bili mirni, vendar postopoma eskalirali. Dosedanji vrhunec je bil požig policijske postaje; poroča se tudi o streljanjih, ropanju trgovin in prihodu provokatorskih skupin. Za del eskalacije je kriva tudi policija (1, 2, 3) – uspelo jim je aretirati tudi poročevalca CNN. Več kot 12 zveznih držav je danes razglasilo policijske ure in aktiviralo nacionalno gardo. Situacija se še vedno odvija:

Nero v Beli Hiši je pred slabim tednom pričel boj s Twittrom zaradi “factcheck flagg” ob njegovi izjavi. Po pričetku izgredov je dolil ognja prek provokativnega twitta, ki je bil “skrit” zaradi sovražnega govora. Sporna fraza “when the looting starts, the shooting starts” izvira iz 1967 med časom podobnih napetosti. Trump poskuša sedaj prek predsedniške odredbe sprožiti legalističen postopek zoper takoimenovano “cenzuro” na socialnih omrežjih. Norost poskusa je brezpredmetna, saj je zgodba odlična propaganda za podkrepitev “preganjavice” liberalnih medijev in silikonskih gigantov zoper Trumpa – predsedniške volitve so novembra.

PS Je potrebno omeniti še COVID – protesti so nekako absolutno nasprotje socialnega distanciranja …