Med mobilizacijo sveta na spopad z virusom se na ravni mednarodne skupnosti nadaljuje diplomatski spor med ZDA in Kitajsko, ter iskanje grešnega kozla za situacijo. Zahod je zaspal z odzivom zaradi podcenjevanja nevarnosti in pripravljenosti Kitajske ter nekaterih sosed. Povedano drugače, njihove “dobre” številke so bile rezultat hitrega odziva in predhodnih izkušenj z izbruhi.

ADDENDUM 25.03.20: Tsunami prihaja; ZDA polom; Slepota tržnih modelov; Pandemija je bila vprašanje časa.

Januarja se je situacijo ignoriralo, februarja podcenjevalo navkljub svarimo WHO (26. februar, stran 21), šele v marcu se je v vseh državah zaostril odziv v pičlih nekaj tednih. Podobno situacijo smo imeli tudi lokalno, kjer se je zadnje mesece ukvarjalo z menjavo vlade, namesto s prihodom virusa. Virus se sedaj širi v IndijiJV AzijiAfriki, ter Južni in Severni Ameriki, ZN poziva k miru, WHO svari pred eksplozijo okužbe v naslednjih tednih, vse države se pripravljajo na soočenje 2.

Napako je v pričetku storila tudi Kitajska. Lokalne oblasti v Wuhanu so prvi mesec resnost izbruha aktivno prikrivale. Virus se uradno oznani 11. januarja ter obvesti WHO. Centralna partija je naslednji teden ocenjevala stanje. Ko je bil dojet obseg grožnje, je 20. januarja Xi razglasil “ljudsko vojno” zoper virus. Regija Hubei in okolica, s cca 100 milijonov ljudmi, je 23. januarja prešla v karanteno, medtem je bilo cca 750 milijonov Kitajcev pod omejitvijo gibanja; pričelo se je preusmerjati gospodarstvo v medicinsko opremo; v Wuhan se je napotilo 40 tisoč zdravstvenega osebja; kitajski tehnološki sektor je uporabil algoritme za pomoč zdravstvu ter nadgradil nadzorni aparat za sledenje okužbi; odvija se tudi tehnološka “renesansa” v medicini.

  • Kitajski je (ne glede na spočetne napake in partikularnosti družbe ter režima) uspelo izbruh ustavit. Družba se počasi sprošča, vendar ostaja v pripravljenosti, kakor tudi njene sosede, saj se virus vrača od drugod. Globalni spopad s COVIDom se šele pričenja.

Dober kazalec zapoznele zahodne reakcije je “pozno” strmoglavljenje borz, ki se je zares pričelo šele marca. Podobna napaka je bila ravnanje nekaterih voditeljev – prednjačita seveda Trump in Johnson – in pozen odziv večine držav. Kitajske sosede (Tajvan, Južna Koreja, Singapur) so dober zgled hitrega odziva. Cena počasnosti je sedaj vidna v Italiji in Španiji, zaostruje se stanje v Evropi in Ameriki. ZN poziva k zaustavitvi konfliktov in skupnem spoprijemu z virusom, medtem WHO opozarja, da se pandemija pospešuje – virus se širi na vseh kontinentih.

  • Še vedno je velik del naporov usmerjen v “reševanje” gospodarstva, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da so klasične monetarne metode – ponovitve reševanja bank in borze 2008 – neprimerne. Sočasno se izpostavlja, da je trenutna kriza na strani ponudbe, kar je “lažje” popravit kot manko povpraševanja.
  • Splošneje se lahko trdi, da se je zadnje mesece pozornost namenjalo borznim trgom – le redki so prešteli zaloge medicinskih pripomočkov in ceno outsourcinga industrije. Virus povzroča namreč motnje v proizvodni verigi.

Na mednarodnem področju povzroča virus epohalen zasuk ravnovesja moči. Kitajska prevzema vodenje mednarodnega odziva, kar kaže dejstvo, da po svetu že pošilja medicinsko pomoč in zdravnike. ZDA se medtem soočajo z notranjimi problemi – ceno izvolitve Trumpa. Rešuje se borzo, medtem župan NY prosi za nujno zvezno pomoč. Amerika je iz italijanskega žarišča prav tako “odpeljala” milijon testov.