V zadnjem tednu pričenja celoten svet doumevati obseg izziva pred nami. Nahajamo se šele v začetni fazi; Macron in Trump sta uporabila izraz “svetovne vojne” zoper virus, medtem se povsod pripravlja mobilizacija resursov na ravni držav, gospodarstva in družbe. Ker je novic preveč, so na dnu zbrane uporabne povezave za lastno spremljanje dogajanja.

SVET:

Globalno dogajanje se lahko strne v posamezne struje:

Vir: projectsyndicate

 • Obeta se napor podoben svetovni vojni, ki bo spremenil ravnovesje svetovne moči in notranji ustroj družb. Nujna bo multilateralna globalna strategija in premišljeno načrtovanje prihodnosti, ter celostni pristop. Zasuk sistema, se lahko poleg spopada z virusom, izkoristi za odpravo drugih nerešenih težav (podnebje, onesnaževanje, nafta, ipd).

Vir: foreignaffairs, projectsyndicate 2 3

 • V mednarodni areni se nadaljuje PR vojna med ZDA in Kitajsko. Vidi se različen odziv ene in druge na krizo, ter iskanje krivca, namesto razvoj sodelovanja v luči skupne grožnje. Gledano širše se pojavljajo tudi premišljanja o vplivu virusa na globalizacijo (1, 2).

Vir: foreingaffairs, thediplomat, foreignpolicy

 • COVID je že, ter bo še vnaprej šibil svetovno ekonomijo. Pozen pričetek padcev kaže, koliko časa se je grožnjo ignoriralo. Recesija je neizogibna, zato je trenutno reševanje borz in bank z “utečenimi” monetarnimi mehanizmi le začasen obliž. Nujnejša je pohitrena mobilizacija gospodarstva za spopad z virusom, izgradnja zdravstvenih kapacitet, ter direktna pomoč ljudem za prebroditev naslednjih mesecev. Trenutni izziv namreč ni “navaden” tržni zlom saj se odvija na strani ponudbe, kjer so se skrhale proizvodne verige. Pričakuje se pomanjkanje zdravil

EVROPA in CENTRALNA AZIJA:

 • V vseh evropskih državah se zaostrujejo razmere, zaprte so meje in civilni letalski prevoz, mobilizira odziv, ponekod pa se obetajo izredna stanja in policijske ure.
 • Evropska unija se sooča s svojo največjo krizo doslej, obenem šepa pri koordinaciji držav. Kažejo se strukturne napake EU, saj se je vsa leta razvijalo ekonomske vezi, ni pa se tesneje politično povezalo ter pripravilo na kolektivni izziv. Sedaj ni zmožna pomagati niti Italiji, pozablja pa se tudi na begunsko krizo.
 • Italijanska situacija še naprej eskalira, kar odraža tudi visoka smrtnost. Opozarja se, da bo Italija še dlje nujno rabila solidarnost in pomoč. Medtem ko je EU Italiji kazala hrbet, je že prišla humanitarna pomoč in zdravniki iz Kitajske in Kube. Še večja ironija je zgodba, da je ZDA v petek iz Italije kupila in odpeljala milijon testov, ki so ključnega pomena za zajezitev širitve okužbe.
 • Velika Britanija je po tednih zavlačevanja, izvedla hiter zasuk v pristopu. Svari zdravstveno osebje, saj jih Johnsonovo brezbrižno ravnanje smatra za “pogrešljive prašinarje” (cannon fodder) v bitki z virusom.
 • Iz Rusije še ni zgodb o večjem številu okužb, vendar je virus na poti. Putin medtem izkorišča zmedo kriznega časa, nadaljuje reformacijo Kremlja, prav tako mu je vrhovno sodišče omogočilo naslednji predsedniški mandat, v kolikor bodo spremembe potrjene na aprilskem referendumu. Do takrat bo COVID še spremenil razmere. Isto kot v Rusiji, se virus širi tudi v Centralni Aziji (1, 2).

BLIŽNJI VZHOD in SEVERNA AFRIKA:

 • Bližnji vzhod je po zadnjih desetletjih vojn in pokolov izčrpan. Prihod virusa bo situacijo ponekod močno poslabšal, drugje pa lahko pohitri razrešitev lokalnih spopadov.
 • Izrael je razglasil izredno stanje, ter že pred tednom dni pričel z nadzorom telefonov, s čimer poskušajo ustaviti širjenje virusa. Prve okužbe so bile potrjene tudi v Gazi in Libanonu.
 • Turške razmere so še vedno uganka, vendar se glede na počasen odziv Erdogana, svari pred tragedijo. Medtem je Irak, ki se poleg virusa sočasno sooča s posledicami invazije ZDA – ostanki IS, politični zastoj, nizka cena nafte – razglasil krizno stanje ter ustavil javno življenje.
 • Iranska situacija ni natančno jasna. Glede na številke in širjenje se pričakuje vedno večjo tragedijo. Povrhu vsega se nadaljuje spor med režimom in ZDA, ki so v času krize še dodatno zaostrile sankcije.
 • V Libiji sta sprti strani pristali na začasno premirje, vendar ostaja nevarnost, da konflikt tekom epidemije ponovno izbruhne.

AZIJA:

 • Virusna okužba se širi v Indiji. Vlada je razglasila 14-urno policijsko uro, vendar se dvomi, da bo le-to ustavilo virus. Glede na zdravstvene statistike ima Indija cca 5x slabše zdravstvo od Italije in cca 22x več ljudi. Dodaten problem je pomanjkanje pitne vode in neurejene sanitarije, virus pa prihaja sredi več mesecev trajajoča trenja med muslimani in hindujci, obenem se krha ekonomija.
 • Podoben scenarij se odvija v Jugovzhodni Aziji, kjer se trenutne številke smatra za vrh ledene gore. Indonezija in Filipini so imeli dosedaj počasen odziv, sedaj se razglašajo izredna stanja in policijske ure. Izjema je Vietnam, ki je upošteval kitajske začetne napake, ter hitro sprožil preventivne mehanizme.
 • Vzhodna Azija ostaja v polni pripravljenosti. Kitajska nadaljuje normalizacijo življenja in zagon industrije, saj je C19 zgodovinska priložnost za vodenje svetovnega odziva. Regionalno se pod okriljem ASEANa poglablja meddržavno sodelovanje zoper pandemijo.
 • Kljub (zaenkrat) uspešni zajezitvi ostajajo države v polni pripravljenosti, saj se virus vrača iz tujine. Ena najuspešnejših držav pri omejevanju okužbe – Tajvan – je kljub uspehom zaprl in zaostril nadzor na državnih mejah.

SEVERNA AMERIKA:

 • V ZDA se vedno očitneje kaže cena zamujenih priprav in cirkusa  “Trumpove” administracije. Povrhu vsega se je ignoriralo svarila iz obveščevalnih agencij v januarju in februarju, sedaj se krivdo poskuša valiti na Kitajce. ZDA prav tako šepa pri proizvodnji testov; ukrepanje je počasno zaradi birokratskih ovir; Trump kot vedno operira s polresnicami in lažmi.
 • Velik del napora je brezupno reševanje finančnih trgov; zaradi desetletij zadolževanja in pokola cene naftnih derivatov, lahko virus ZDA potisne na rob bankrota.
 • Odprto ostaja vprašanje o izpeljavi volitev – glede na virus se bo vsaj razrešil dvom o nujnosti reformacije ameriškega zdravstva.
 • Šušlja se o možnosti izrednega stanja in policijskih ur. Nekateri analitiki svarijo pred naravo ameriške države med paniko – še posebej upoštevajoč Kaligulo v Beli hiši.

LATINSKA AMERIKA & AFRIKA

 • V obeh regijah se opaža šele začetek pandemije.
 • Presprašuje se splošno afriško pripravljenost. Vsaj nekatere države posedujejo izkušnje z virusnimi izbruhi, pridobljene prek soočenja z Ebolo.
 • Širjenje okužbe je bilo zaznano tudi v Južni Ameriki. Nevarnost humanitarne katastrofe se obeta v Braziliji zaradi predsedniškega zavlačevanja odziva.

 

Pregled dogajanja – INFO