Glede na zaostrovanje razmer in bližajočih se izrednih stanj po Evropi – kakor tudi najnovejših številk, ki ne obetajo zajezitev izbruha – se vedno očitneje kaže “presenečenost” držav in družb. Podcenjevalo se je namreč pripravljenost Azije. Zaradi uspešne zajezitve in kontrole so bile njihove številke “predobre”, medtem se je ignoriralo svarila, dokler ni Italija postala omen drugim.

Situacija v Italiji še zdaleč ni končana – drugje se šele pričenja – o Indiji, Afriki ter Južni Ameriki se raje ne razmišlja. Kitajskim in večim sosedam trenutno uspeva zajezitev virusa, medtem ko se preostali svet sooča z eksplozijo okužb. Azijski nauki so sledeči:

  • Kitajski izbruh je bil v prvem mesecu na poti v Italijanski scenarij z 1.5 milijardami teles. Prek vsesplošnegaljudskega boja“, drakonskih metod, preusmeritve gospodarstva in hiper-razvojem tehnologije, je Kitajski uspelo širjenje zajeziti. Pomaga tudi dejstvo kitajskih industrijskih kapacitet – medtem bo zahod trpel posledice outsourcinga in neoliberalne zablode.
  • Poleg “trdega” kitajskega pristopa so nekatere kitajske sosede – Tajvan (2), Južna Koreja, Singapur – zgledi “mehkejših” načinov uspešne zajezitve. V njihovih primerih je bila ključna hitra reakcija, natančna in odkrita komunikacija s prebivalstvom, ki je situacijo vzelo smrtno resno. Države so, zaradi izkušnje s SARSom in drugimi patogeni, imele vzpostavljene mehanizme za screening in sledenje okužbi. Krizne načrte so aktivirale že januarja, ter reakcijo hitro eskalirale v februarju, vendar brez povzročanja večje panike med ljudmi.
  • Od tu naprej se pričakuje skupno reševanje pandemije pod okriljem ASEANa, saj situacija še ni končana. Virus se vrača iz tujine, saj pandemija eskalira na vseh kontinentih.

 

CAVEAT EMPTOR:  Pandemija je v teku, posledično je treba imeti v mislih, da prognoze temeljijo na modeliranju in dosedanjih podatkih, ki se spreminjajo dnevno. Končni rezultat bo odvisen od reakcije držav in prebivalstva. Glede na potencialen obseg izziva, je nujno razumeti resnost situacije – INFO