Kitajska je uspešno ustavila virus, vendar se pozablja na obsežnost odziva – mobilizacijo centralne partije, birokracije, ljudstva, gospodarstva in tehnologije v “ljudsko vojno” zoper COVID. Video – CNA, CGTN, DW

  • Zahod ni upošteval svaril, niti pričel pravočasnih priprav.
  • Uspehe pri zajezitvi na Kitajskem in nekaterih sosedah, posledično ne bo z lahkoto doseči.
  • Azija prav tako, poleg omejitve kontaktov, uporablja množična testiranja in natančno sledenje okužbi, s čimer pravočasno osami prenašalce.
  • Zaradi narave virusa – najvišja kužnost ob nastopu simptomov – se predpostavlja, da je pravočasna osamitev njegova ahilova peta. Ob zaznavi virusa šele po nastopu simptomov, obstaja visoka verjetnost, da je okužen že naslednji človek.
  • Uspeh lokalnega in evropskega odziva bo viden šele v naslednjih tednih. Italijanski scenarij ostaja možnost, posledično je nujno situacijo vzeti resno.
  • Tudi Azija ostaja v pripravljenosti ter se pripravlja na soočitev z vračanjem pandemije iz tujine.

Trenutne prognoze glede spoprijema z virusom temeljijo na uspešni kitajski zajezitvi širjenja. Napaka dotične logike je nerazumevanje obsežnosti kitajskega odziva, tako na ravni centralne partije, ljudstva in gospodarstva. Kitajska je virus premagala z vsesplošno “ljudsko vojno” in uporabe tehnologije – Kitajski uspeh, oziroma statistike, so posledično težko ponovljive drugod. Spodaj se nahaja povzetek nekaterih ukrepov, vendar je vsekakor vredno brati originalne članke, ki bolje predstavijo obseg kitajske reakcije.

Za boljše razumevanje kitajskega odziva je nujno razbliniti mite o eno-miselnosti kitajske države. Poleg napotkov centralne partije je bil velik del odziva decentraliziran. Regijske in lokalne oblasti so vzpostavljale dodatna pravila in ukrepe, medtem ko je ljudstvo samoiniciativno zapiralo vhode v vasi in mestne soseske.

Vsesplošen odziv je zajemal omejitev gibanja 750 milijonom Kitajcev, ter sočasna prisila v upoštevanje omejitev prek policije, dronov in samoiniciative lastnega ljudstva, medtem ko je oskrba obsežnega dela prebivalstva temeljila izključno prek dostave s kurirji in droni. Preklicano je bilo praznovanje novega leta; povečala se je proizvodnjo nujnih medicinskih potrebščin; izvajala so se množična testiranja in na ceste napotili roboti za razkuževanje. Mobilizirali so se tehnološki giganti, ki so pričeli s programiranjem naprednih algoritmov za sledenje okužbam – Kitajcem je koristilo dejstvo, da so v času globalizacije postali svetovna tovarna – v spopadu s COVIDom so imeli na voljo industrijske zmogljivosti, ki jih zahod ne premore. Skupaj s kitajskim nadzornim aparatom so bile rezultat digitalne mape, ki so v živo kazale lokacije okuženih. V Wuhan, epicenter izbruha, ki se je šibil zaradi počasnega začetnega odziva (#Italija), je bilo iz drugih regij napotenih 40.000 dodatnega zdravstvenega osebja, skupaj z ogromnimi količinami medicinskih pripomočkov, ter seveda izgradnjo triažnih bolnic v dveh dneh.

Povrhu vsega se je natančno sledilo in preventivno izoliralo ljudi, ki so imeli stik z okuženimi. Ob koncu je nujno še enkrat poudariti resen odziv Kitajskega ljudstva, ki je ponekod celo pretiravalo. Zgodilo se je več umorov ljudi, ki so poskušali vstopiti v izolirana območja. Gorečnost populacije je ponekod obujala spomine na Rdeče Straže med Maotovo Kulturno revolucijo.

Nekateri še vedno ne verjamejo Kitajskim številkam, čeprav je situacijo februarja potrdil WHO (stran 16+). Obenem je nesmiselna predstava o vsemogočnosti Kitajske cenzure – če bi še vedno divjala nekontrolirana epidemija COVIDa, bi informacije in slike prišle na plano. Prav tako se ignorira svarila Kitajske, ki je ob prvih uspehih zajezitve v februarju poudarila, da nevarnosti ni konec. Tudi te dni uradno partijsko glasilo poudarja, da je za premaganje virusa, ključna solidarnost in kolektivna akcija celotne družbe. Kljub uspehom ostaja Kitajska v stanju pripravljenosti. Med drugim je pričela s testiranjem robotiziranih bolnic, ki lahko oskrbujejo 20.000 pacientov. Virus se lahko namreč vrne iz tujine.

 

CAVEAT EMPTOR:  Pandemija je v teku, posledično je treba imeti v mislih, da prognoze temeljijo na modeliranju in dosedanjih podatkih, ki se spreminjajo dnevno. Končni rezultat bo odvisen od reakcije držav in prebivalstva. Glede na potencialen obseg izziva, je nujno razumeti resnost situacije – INFO