Pred 17 leti se je pričela ilegalna invazija Iraka s strani ZDA, Velike Britanije in “koalicije voljnih”, ki je v Iraku sprožila sektarsko vojno, rezultat katere je bil nastanek ISIS. Odstranitev režima Husseina je prav tako porušila regijsko ravnovesje moči ter pričala lokalno “hladno vojno” med Iranom, Zalivskimi monarhijami in Turčijo, ki je leta 2011 zajela še Sirijo. Kalvarija v regiji je bila prek begunskega vala občutena tudi v Evropi. Prihodnost ne obeta veliko. V Siriji in Jemnu se nadaljujejo boji, kurdsko vprašanje ni razrešeno, več držav je sredi političnih kriz – sedaj prihaja še pandemija.

  • Ne pozabimo, da je bila invazija sprožena na podlagi napačnih podatkov in laži. Vir: guardian, wikipedia, intercept, vice
  • Vodstvo ameriške administracije je imelo zanimive preteklosti. Busheva družina je posedovala naftno podjetje, ki je vrtalo v regiji že od 50. let dvajsetega stoletja.
  • Podpredsednik Dick Cheney je bil med leti 1995 in 2000 CEO Halliburtona, enega največjih proizvajalcev opreme za vrtanje nafte.
  • Condoleezza Rice, zunanja ministrica, pa je v 90. služila v nadzornem svetu naftnega giganta Chevron.
  • Britansko stran je zavedel Tony Blair (1, 2), ki je za nagrado – ali dokaz svoje psihopatske narave – kasneje zavzel mesto “Mirovnega Odposlanca za Bližnji vzhod”, ter odstopil šele leta 2015 (1, 2)