Zaradi ekonomskih posledic COVID19 je tekom zadnjih tednih padlo povpraševanje po nafti. OPEC je poskušal obdržati ceno prek znižanja proizvodnje. Pred nekaj dnevi so pogajanja propadla zaradi Rusije, ki ni pristala na znižanje. S povračilnim udarcem je pričela Savdska Arabija, ki je trg pričela popljavljati s poceni nafto. Posledice slednje poteze so naredile kalvarijo na borznih trgih, ter dodatno zaostrile stanje globalne ekonomije, ki je že predhodno trpela zaradi ekonomskih posledic virusa.

Trenuten naftni šok je zgodovinski unikum, saj je rezultat sočasnosti manjšega povpraševanja in povečanja črpanja. Normalna proizvodnja Savdske Arabije znaša 9,7 milijonov sodčkov dnevno, sedaj obljubljajo 12 milijonov, kar je pol milijona manj od njihove maksimalne produkcije. Savdska poteza naj bi bil povračilen udarec Rusiji, vendar se pojavlja skepsa o uspešnosti njihovega načrta. Rusija lahko “preživi” s ceno sodčka okrog 42 dolarjev, Savdska stran rabi za zdrav proračun skoraj dvakrat višjo ceno. 30 ali 20 dolarjev na sodček boli vse strani, uganka je le, katera stran bo prva pokleknila.

Presenetljivo se ne pričakuje večjega vmešavanja ZDA, saj so prek hidravličnega lomljenja (fracking) energetsko samozadostni, ter po krizi 2016 niso ponovno napihnili fracking balona. Prva žrtev “naftne vojne” bo najverjetneje Irak, kjer se že več mesecev odvijajo protesti in parlamentarna kriza; izbruhnil je COVID; sedaj pa je “izpuhtel” še naftni proračun.