Pred manj kot tednom dni so nemško politiko pretresle mahinacije v zvezni državi Turingija, kjer je vladni mandat dobil liberalec (FDP) ob pomoči radikalne “Alternative za Nemčijo” (AfD) in Merklove centristične desnice (CDU). Sedaj se je porušil načrt nasledstva kanclerke Merkel.

Pred enim letom je napovedala svoj umik, ter sočasno pričela z manevriranjem Annegret Kramp-Karrenbauer v ospredje. Karrenbauerjeva, je sedaj nepričakovano odstopila iz vodstva CDU, s čimer izničuje tudi morebitno kandidaturo za naslednjo kanclerko. Govorice o možnih naslednikih omenjajo tri imena – Jens Spahn, ki velja za centrista; Armin Laschet, za katerega se pričakuje zasuk partije v levo; ter Friedrich Merz, ki obeta zasuk v desno, s čimer bi poskusil pridobiti nazaj volilce izgubljene v prid desno-radikalni AfD.

Za natančnejše napovedi je še prezgodaj, vendar situacija pretresa povojno nemško politično dogmo, ki je zagovarjala stabilno in zmerno vodstvo pod dominacijo dveh sredinskih strank (CDU, SPD), ter velike vladne koalicije. Vpliv nemškega vodstvenega vakuuma se bo čutil tudi znotraj Evropske Unije, kjer je ravno Nemčija pod kanclerko Merkel veljala za simbol stabilnosti.

Vir: projectsyndicate