Izbruh koronavirusa se nadaljuje. Novice prevzema zaskrbljenost in štetje trupel, saj epidemija še ni dosegla vrhunca. Glede na pretekle izbruhe novih patogenov, ki so prav tako prve mesece povzročali preplah ter bili kasneje ustavljeni, bo človeštvo premostilo tudi trenutnega. Sočasno situacija odpira nove uvide glede kitajskega in mednarodnega odziva.

  • Kitajsko notranjo dinamiko je možno razlagati na več načinov. Veliko debat je namenjeno “avtoritarni prednosti” kitajskega režima, ki lahko mobilizira in natančno kontrolira odziv prek stroge partijske hierarhije. V danem primeru je Kitajska s karanteno odrezala več deset milijonov prebivalcev, ter sočasno v “boj” poslala celotno državo, vendar bo šele čas pokazal uspešnost pristopa. Prav tako se ne ve, koliko časa lahko kitajska država zdrži v izrednem stanju. Odziv sam je v soskladju s centralizirano politiko Xi Jinpinga, ki je trenutna kriza ne bo spremenila.
  • Na globalni ravni izbruh razkriva slabo pripravljenost držav in pomanjkanje financiranja znanosti, kar bi človeštvo bolje zasčitilo pred (neizogibnimi) prihodnjimi epidemijami. Modernost ima namreč svojo ceno – omejitve potovanja širjenje virusa upočasnijo, vendar ga z njimi ni možno ustaviti.