V nemški zvezni državi Turingija se je odvil lokalen pretres političnega sistema, ki odmeva po celotni Nemčiji. Na volitvah pred tremi meseci je partija “Die Linke” (levica) prejela 31% glasov, vendar ni uspela sestavit večinske koalicije.

  • Pred dnevi je novo vlado uspelo oblikovati neoliberalni “Svobodni stranki” (FDP), ki je na volitvah komajda presegla 5% prag za vstop v parlament. Slednje ji je uspelo s pomočjo Merklove centristične CDU (Krščanski demokrati), ter neonacistične AfD (Alternativa za Nemčijo), ki ima ravno v Turingiji najbolj radikalno vodstvo.
  • Kamen spotike je seveda podpora AfD – FDPjev mandatar je postal prvi povojni nemški politik izvoljen s pomočjo neonacistične stranke. Prav tako problematična je bila kolaboracija lokalnega odbora CDU, saj je na zvezni ravni partije kakršnokoli politično sodelovanje z AfD tabu.
  • Politikanstvo v Turingiji je izzvalo zgražanje po celotni Nemčiji. Zvezno vodstvo CDU in FDP je postrojilo lokalne odbore, medtem je sporno izvoljen mandatar odstopil. Turingiji se obetajo nove volitve ali manjšinska vlada pod vodstvom levice.
  • Pričujoč zaplet kaže novo realnost nemške politične pokrajine, kjer se na desnem polu odvija boj med centristično CDU, ki zgublja volilce v prid AfDja. Slednji je z igro v Turingiji sočasno uspelo pretresti notranji ustroj CDU in omajati centristično dogmo kanclerke Merkel. Končni razplet se še vedno nagiba v pozitivno smer, saj je nemška javnost in berlinska politika spletke v Turingiji obsodila ter posledica odpravila. Iincident kljub temu odraža novo nemško politično realnost, kjer grožnja AfD ostaja na obzorju.

Vir: foreignpolicy.com