Na Kitajskem še vedno narašča število virusnih okužb. Vodenje odziva je prevzela centralna partija saj predstavlja test njene kompetentnosti. Med drugim je razširila obseg karantene ter pohitreno zgradila dve novi bolnici, kar odraža klasičen kitajski pristop kazanja moči prek gradbenih dosežkov. Prav tako se je vpreglo kitajski tehnološki sektor, ki je že razvil načine za sledenje okuženim. Reakcija se odvija tudi na mednarodnem področju, kjer je več držav in fundacij pričelo s pošiljanjem pomoči.

  • Virus je v tem času zahteval nove žrtve, med drugim je podlegel tudi kitajski zdravnik, ki je konec decembra opozarjal na novo okužbo. Lokalne oblasti so ga sprva poskušale utišati, vendar namero opustile, ko se je zgodba razširila. Zaradi “počasnega” ravnanja se je več lokalnih uradnikov znašlo pod drobnogledom partije, ki je nekatere že odstavila.
  • Kitajskemu vodstvu se sicer očita, da se poleg spoprijema z virusom, aktivno ukvarja z javno podobo o uspešni kontroli situacije. Pričelo naj bi se “dušiti” neodvisne zgodbe na kitajskih socialnih omrežjih, sočasno poskuša partija omiliti mednarodno reakcijo. Po drugi strani se je na medmrežju pojavila tudi epidemija napačnih informacij in histerije.
  • Za konec se svari pred vplivom izbruha na kitajsko in posredno na svetovno ekonomijo, četudi bo dejanski obseg posledic, viden šele tekom naslednjih tednov in mesecev.