Trumpov opevani načrt za rešitev Palestinskega vprašanja je popolen polom, saj očitno favorizira Izraelsko stran. Sočasno postavlja Palestince v breizhoden položaj, o katerem nima smisla zgubljat časa s pogajanji. Glede na večletno zaporedje pristranskih ameriških odločitev, je “načrt” poostril razmere, zavrgel večdesetletne diplomatske napore, kar bo dolgoročno le še otežilo rešitev palestinskega vprašanja.

Načrt je kritiziran s strani Palestincev, regije, večine mednarodnih akterjev, kakor tudi od analitikov iz vseh interesnih sfer, kar je samo po sebi “dosežek” – le redka mednarodna dogajanja požanjejo tako soglasno kritiko iz vseh strani.

Vir: foreignpolicy 2, cfr, fairobserver, middleeasteye, nationalinterest, warisboring

Glavni kamni spotike so sledeči: Izraelu bo dovoljena dokončna aneksacija okupiranih ozemelj, ter sočasno nadaljevanje gradnje ilegalnih naselij; morebitna palestinska država bo primorana v priznanje povečanih mej Izraela; v Gazi naj bi Hamas pustil oborožen boj; medtem bi Palestinci dovolili izraelski vojski držanje “reda in kontrole” nad njihovimi ozemlji. V zameno naj bi Palestinci prejeli 50 milijard dolarjev pomoči, polovica katere bi bila namenjena sosednjim državam.

Posledice popolnoma nerazumnega “načrta” se že kažejo. Poleg protestov in manjših izgredov je plan poenotil Palestinske frakcije. Načrt je obsodilo tudi večino evropskih držav, arabske države, ameriški demokrati in del ameriške judovske skupnosti.